Thursday, September 25, 2008


More info to come.
Any queries?
Contact Nadiah Zainal Abidin
HP - 0857706862
Email -

Monday, September 22, 2008

Al - Fatihah buat Muhaimin

Semalam ana terima berita yang mengejutkan dari bekas rakan sekolah dari SBPI Gopeng.

Berita yang disampaikan melalui YM ringkas dan pendek.

"salam...budak junior kita, muhaimin meninggal dunia sebab x-cident...alFatihah..sumber drpd bdk batch dia..."

Muhaimin? Ana hampir terlupa siapa junior ana yang dimaksudkan ini. Bila difikir balik, yang ana tahu Muhaimin atau lebih dikenali dengan panggilan 'Meru' dahulu.

Barulah ana tersentak. Ya Allah Meru ke? Innalillah.

Berita yang diterima memang sangat menyedihkan. Bergenang juga air mata bila mengenangkan junior ana ini dah tiada.

Tak sangka sangat. Dengan usia yang begitu muda lagi. 18tahun.

Meru boleh dikatakan junior 'favourite' ana yang cukup nakal dan suka mengusik.

Kenangan senior-junior ketika di sekolah membuatkan kehilangan Meru lebih terkesan.

Tambahan di bulan Ramadhan ini.

nisan by Fitri Majid.
( source : S Fitri Flickr )

Membuatkan ana termenung dan terpukul dengan hakikat 'mati tidak mengenal usia'.

Ana sering terlalai dengan hakikat kematian yang dirasakan jauh dek usia yang masih muda.

Namun sebenarnya kematian menyapa kita setiap hari.

"Bila lagi nak 'enjoy', time muda lagi ni lah" kata - kata yang agak ironi.

Dituturkan oleh insan berjiwa 'muda' bagi menghalalkan keseronokan & hiburan melampau dek nafsu muda yang tak terkawal oleh iman.


Allah masih sudi memberi peringatan kepada hambaNya yang hina & kerdil ini.
Allah masih sudi mengurniakan kadar masa entah sampai bila buat hambaNya bertaubat.

Takziah buat keluarga Muhammad Abdul Muhaimin Bin Mohd Razlan (SBPIGOPENG 2003-2007) di atas pemergian saudara Muhaimin yang telah kembali ke Rahmatullah pada 22 September 2008.

Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh si mati , diampunkan segala dosa serta dilepaskan dari seksaan kubur & api neraka. Amin.

Al - Fatihah.

Saturday, September 20, 2008



hi Bluegy,

i am alone in the house right now. all my ex-housemates have moved out.


the whether today is so nice. the sun is shining brightly.

it's warm and cosy inside the house. especially inside my new room.

it's autumn... (viewed from my window )

i have just finished nearly half of my spring cleaning. or should i call it autumn-cleaning.

tiring yet satisfying.

i love my new room. almost perfect for me.

hope to finish cleaning by tomorrow. InsyaAllah.

then gonna run some errands to buy few stuffs for the house. InsyaAllah.

p/s : I am officially 'kakak rumah 314'. MasyaAllah.

Sunday, September 14, 2008

What I Did This Summer..

Hello Bluegy,

Apart from my amazing trip to Egypt, there were a few 'major events' which I did after my return to my homeland Malaysia. Specifically, my hometown Ipoh.

They might not be 'major' things for some or most of the people, but for in "ME" and only me, perhaps..

Since it might sounds a bit 'poyo' if I start blogging about all these 'major events' thingy(refering them as 'events' are quite 'poyo' already), I decided to let the pictures do..not all but some of the talking. (Although at first I was going to post a new title for each 'major' events I did.. :D )

Confession of a reckless teenage(?) driver

I can't help to be grateful to Allah. It was such a huge relief for me to finally obtain my driving licence. After failing to obtain it 4 years ago, due to my ' reckless+ "nak mampos" ' on road driving style, my confidence level dropped to almost zero.

I blamed myself for being so stupid and for being such a reckless driver. In the end, I ended up feeling guilty & traumatized. I gave up my 'L' along with my driving lessons for almost 4 years.

I spent more than half of my summer break focusing on my driving lessons. I have never felt this hard and I have never felt so down because of a test before. My medical exams were tough, but all this driving lessons were even tougher!

After few sleepless nights plus few nights dreaming of driving the car.... The much awaited day came..the JPJ tester lady was harsh on me. She was mean.... but I was informed that those JPJ's pretended to be 'mean' & and tried to 'psycho' you all the time. So, I managed to stay calm and ignored her scoldings & blabbering.

As a result...tadaaaa!

proud owner of a driving licence

Me & my "well-umm..-kek batik"

So..this is how the cake will turn out when you ran out of cocoa powder
& use coffee-flavoured Marie biscuits instead of the ordinary one

I know it doesn't look like the 'normal' kek batik..but it sure does taste like one! Or perhaps even better..hehe. Maybe because I prefer the cappuccino-like taste you get by using coffee-flavoured Marie biscuits.

It is quite disappointing when I realized that this is the only..(i repeat) THE ONLY.. non-'lauk pauk' recipe I made during my 3 months stay in Malaysia. What happen to all my 'skills' (konon-konon ada skill~lah) back in Dublin? I thought of making pizza, spaghetti, lasagna, pasta & all sorts of 'Western delicacies' when I'm in Malaysia.
Too bad, I became too lazy to urge myself to cook, but I guess the main reason was because I've had enough of all those Western delicacies back in Dublin. Malaysian foods are far too good to resist for the time being. Missing seafood soo much!

Paper, Testi, E-cards or SMS? I'd vote for paper!

adakah membazir?? hmm.. nah~

One of the things that I enjoy doing is the whole 'process' of buying 'kad raya' , writing them & sending them to all my friends, teachers & anyone I feel like sending to.

Last year was chaotic. I was fully occupied with my preparation to fly to Dublin. I only managed to send 'kad raya' to my family & some of my friends.

I prefer the conventional or traditonal paper 'kad raya' rather than e-cards/testi/SMS . It gives me some sort of "esthetic value" and not to mention, they are tangible of course.

However, in the end of the day, it's the 'doa' & thoughts that count, no matter which 'medium' you prefer.

for my beloved ones...

Mom's cooking always the best!

sayunya hati tengok lauk pauk ni.. (T_T)
secret ingredient = love

Mula - mula kami bercadang untuk berbuka di luar, tapi tiba-tiba pada pukul 5.30ptg, mama kata mama nak masak.

Mama kata.... "tak payahlah makan kat luar, membazir..baik masak"
And I was like.. "huh? alaa..tadi kata nak makan kat luar..sempat ke nak masak nie?"
Mula - mula rasa 'frust' sebab bukan selalu dapat pujuk bapa nak makan kat luar..ini pun baru second time buka kat luar. Tiba - tiba tak jadi.
Bila mama dah start masak, tetibe baru tersedar...malam ni last day makan kat rumah.Esok dah nak pergi KL.
Last day makan kat rumah = last day dapat makan masakan mama
YA Allah! Barulah time tu rasa sedih. Nasib baik tak jadi makan kat luar.
My all-time favourite sambal belacan pun ada.

Alhamdulillah, terharunya..bila dah nak balik Dublin baru la terasa macam singkatnya duduk kat rumah..tertanya - tanya sama ada peluang 3 bulan lebih bersama ibu bapa digunakan sepenuhnya untuk berbakti pada mereka.. (T_T)

With lots of love,

Saturday, September 13, 2008


To view testimonials on previous PUISIs, click HERE

Wednesday, September 10, 2008

Makanan Otak??

Assalamualaikum wbt & hello Bluegy!

I know it's fasting month, but I can't help myself to share with you on this interesting slide show about FOOD~ well, not just food...but THE BRAIN FOODS...foods that help your brain to focus & concentrate.

People often put the attitude of "i-don't-really- care" of "things" they eat..especially students - well i'm referring to 'US' of course. Especially, when studying overseas.. choices of food are somehow ..hmm..quite limited compared to our country - dubbed the 'food paradise'.

Nutritionist agreed on FISH being the ultimate BRAIN FOOD , but here in Dublin ..Fish is rarely in the main menu since it can be quite expensive. Most of us here, have chicken dish with rice everyday. YES, EVERYDAY.Trust me, you won't get bored of it. Well, at least i'm not.

Medical students crammed their heads most of the time especially when exams' around the corner. And there comes 'caffeine' as the 'popular remedy' for some students including me (huhu) when it comes to burning the midnight oil. However, excessive intake of caffeine should always be avoided.

Bear in mind that caffeine 'exist' not just in coffee/Nescafe. They hide themselves successfully in chocolates, dark chocolates, tea , energy drinks & also in medications such as Lemsip to name one. So, when you think that you are not taking any caffeine today...well, think again~

For Muslims, in this month of Ramadhan , we learn to control every aspect of our actions including our desire for foods. Hence, it is best for us to also ponder on all the foods that we usually take. Too much of everything is always not good for our health.(el A’raf, 7:31) After all, we are what we eat. To eat Halal foods is one thing. But to eat Good Foods is another thing that we should also consider seriously.(el-Maidah ,5:88)

So, here's the link to an interesting slide show by WebMD, a medical website. Click HERE.

Monday, September 8, 2008

Beringatlah & berubah Wahai NADIAH!

Setelah penat teman me-mikior-kan apakah jalan penyelesaian kepada masalah MALAS terutama dari segi akademik ni, teman akhirnya cuba menggunakan khidmat Haji Google. Setelah berinteraksi dengan Haji Google, maka teman sampai ke laman web tentang MALAS ni.

"Malas berpunca dari kita terlalu selesa dengan keadaan semasa kita (zon selesa/comfort zone). Untuk keluar dari zon selesa kita, kita akan rasa berat dan susah. Ini adalah normal bagi semua orang- setiap kali kita nak keluar dari zon selesa kita, secara psychology akan menarikkan kita kembali ke zon selesa"

En. Irfan Khairi mengaitkan sikap MALAS dengan comfort zone. Sememangnya idea perkaitan ini ada benarnya untuk masalah teman yang secara automatik mnejadi teramat sangat MALAS bila berada di rumah sendiri. Memang Home Sweet Home. Ada mama, ada bapa, ada katil yang best, ada TV, ada internet dan ada peti sejuk yang terisi pelbagai makanan yang bukan dibeli guna duit elaun sendiri.

Betullah tu..jadi teman dah tahu punca sikap MALAS ni semakin menjadi-jadi bila berada di rumah sendiri.

"Berita baiknya adalah, zon selesa manusia berubah-ubah. Apa yang anda perlu lakukan adalah keluar dari zon selesa tersebut secara sedikit-demi sedikit dan pegang pada keadaan semasa yang baru. Lama kelamaan, zon selesa anda akan mengubah mengikut keadaan semasa anda."

Jadi, untuk atasi masalah ni, secara drastik & mungkin sementara, teman hanya perlu keluar dari rumah dan tinggal di tempat lain. Sememangnya lagi beberapa hari lagi, teman akan pulang semula ke Dublin. Jadi masalah MALAS akibat comfort zone sepatutnya akan selesai.

Namun begitu, teman merasakan masalah MALAS ini menyerang sudut akademik. Teman jadi kurang berminat , tiada mood untuk belajar apatah lagi membaca buku akademik yang sejak akhir-akhir ini sangat mujarab sebagai 'ubat tidur'.

Teman teringat kembali artikel yang pernah dibaca dalam . Ketika baca memang kena dengan batang hidung. Setelah lama tidak diingatkan, teman lupa tentang perkara ini. Jadi, teman korek semula artikel- artikel Ustaz dan akhirnya jumpa. Terima kasih Ustaz.

Semoga perkara ini sentiasa di-ingat dan menjadi penggerak untuk sedar & berubah. Tolonglah berubah wahai cik Nadiah~

Artikel ini dipetik dari laman web ; di bawah tajuk Jenayah Akademik Aktivis Dakwah.

"Dek kerana kerapnya saya berprogram bersama pelajar universiti, saya terus menerus mengesan masalah ini berlaku di sana sini. Bahawa ramai pelajar yang bersemangat dan aktif dengan dakwah, kecundang di bilik darjah. Kecundang di dewan kuliah.

Apakah golongan yang kecundang akademik hanya dari kelompok dakwah?

Tentu sahaja tidak.

Mereka yang lemah di bidang pengajian atau mungkin terus gagal, terdiri daripada mereka yang beridentitikan pelbagai. Mungkin yang mabuk bercinta, mungkin yang kaki gig, mungkin yang tiada sebab apa-apa sekali pun. Punca kemunduran akademik memang pelbagai. Malah saya tidak terkejut jika ada pelajar yang kecundang pengajian hanya disebabkan oleh cuaca!

Tetapi apa yang ingin diperbahaskan kali ini adalah soal hubung kait aktiviti dakwah dengan aktiviti kuliah.


Kenapa suka berdakwah tetapi lesu di bilik kuliah?

Di suatu ketika, saya pernah menyeru anak muda aktivis dakwah supaya mencari keseronokan di dalam mengerjakan amal Islami. Jangan hanya bergantung pada soal kewajipan, tekanan suasana dan mengikut trend semata. Dakwah itu mesti inside-out. Ia harus datang dari kepercayaan diri bahawa setiap satu tugasan dakwah, menambah makna dan nilai dalam hidup.

Tetapi dalam masa yang sama, keseronokan dakwah itu jugalah yang kemudiannya menjadi salah satu sebab mengapa aktivis dakwah di kampus hilang minat dan tumpuan pada pelajaran. Mereka bertemu dengan kepuasan dan keinginan di dalam dakwah, tetapi tidak di bilik kuliah.

Sama sahaja… sama ada pelajar di bidang pengajian Islam, mahu pun sains atau undang-undang, ia boleh terjadi. Penyakit hilang minat dan keghairahan terhadap mata pelajaran di bilik kuliah sering berlaku.

Dakwah menjadi tempat mahasiswa dan mahasiswi ini melarikan diri dari tekanan, kebosanan dan segala perasaan negatif yang dialami semasa menghadiri kuliah, tutorial dan menyiapkan assignment. Segala perasaan yang tidak seronok lagi merimaskan itu, dapat dilupakan seketika semasa hadir ke dalam usrah, tamrin, ceramah, malah demonstrasi.

Bukan sahaja program dakwah harakiyyah, malah sebahagian pelajar lebih konsisten dan hadir dengan penuh minat ke kelas-kelas menadah kitab dan pengajian tidak formal tetapi mengabaikan kelas, peperiksaan dan tidak endah pada kemerosotan keputusan peperiksaan.


Melebihkan dakwah mengatasi pelajaran boleh berlaku atas sebab yang pelbagai.

“Ana tahu… dah duduk di universiti ni, mana ada yang lebih penting selain pelajaran. Tapi entahlah… macam dah tak ada mood nak study!”, kata seorang pelajar.

Alhamdulillah… biar pun tindakannya membelakangkan akademik itu salah, tetapi sekurang-kurangnya beliau mengakuinya. Menyedari bahawa dirinya sedang berdepan dengan masalah. Mudah-mudahan lebih jelas jalan untuk keluar dari kesulitan ini.


“Abang nak makan ayam masak merah”, kata seorang suami kepada isterinya.

Lalu si isteri ke dapur, digorengnya ayam, ditumisnya sos yang merah, dicampur keduanya dan dihidangkan di dalam pinggan percuma semasa membeli ubat gigi kotak besar.

“Suprani, bapak mahu makan ayam masak merah”, kata lelaki yang sama itu, kepada pembantu rumahnya.

Lalu si Suprani pergi ke dapur, digoreng ayam, dibuat kuahnya seelok mungkin, ditabur pula dengan daun sup, dihias dengan bawang besar, cili belah empat kembang bunga, dan dihidang di dalam pinggan Pyrex bersama nasi panas.

Agak-agaknya, tanpa perlu berbahas dan berdebat, kita sedia maklum yang tentu sahaja si lelaki itu tadi lebih berminat untuk makan ayam masa merah hasil masakan Suprani berbanding isterinya sendiri. Dua-dua ayam masak merah, tetapi ayam masak merah si isteri itu acuh tak acuh. Cincai kata sesetengah orang. Manakala ayam masak merah si pembantu rumah, biar pun yang memasaknya adalah pembantu rumah, tetapi kesungguhannya memasak menyebabkan lelaki itu lebih teruja untuk mencubanya.

Sifirnya mudah.

Tiada manusia yang suka dengan hasil kerja ala kadar, bagai melepaskan batuk di tangga. Dan sebelum kita sesama manusia lebih memilih hasil kerja yang ada nilai kesungguhan, Allah SWT itu sebagai Tuhan lebih Memandang hasil kerja dan ibadah hamba-Nya yang dilakukan secara yang terbaik. Optimum.


Seorang Muslim yang benar-benar menghayati nilai Islam dalam kehidupan seharian akan melakukan apa sahaja secara bersungguh-sungguh. Sama ada sebagai memenuhi kehendak habl min al-naas sesama manusia, mahu pun dalam menunaikan tanggungjawabnya pada habl min Allah!

Maka, bersifat ala kadar dalam menerima keputusan peperiksaan justeru ala kadar juga dalam membuat persiapan pengajian… bukanlah kualiti yang layak bagi seorang Muslim. Apatah lagi Muslim yang mahu memperjuangkan Islam.

Lupakah kita kepada firman Allah SWT:

“Sesungguhnya orang terbaik yang boleh engkau ambil bekerja adalah orang yang mempunyai kekuatan lagi amanah” [Al-Qasas 28 : 26]

Kesempurnaan pada kelayakan seseorang yang ingin diberi tugasan adalah gabung jalin yang kemas di antara integriti dan kompetensi. Bukan sahaja mempunyai kualiti akhlaq malah memiliki kemahiran, ilmu pengetahuan dan segala kekuatan yang diperlukan untuk sebuah tugasan.

Kita tidak mahu gerakan Islam dan barisan saf perjuangan Islam dipenuhi dengan longgokan sisa manusia yang tidak berkualiti. Membiarkan pencapaian masing-masing di dalam akademik pada tahap atas urat, adalah suatu pengkhianatan kepada ketinggian dan kemuliaan Islam.


Setuju. Saya setuju 100%.

Sebab itu saya tidak pernah mengajak kita mengukur kecemerlangan hanya berpandukan keputusan peperiksaan. Ada banyak faktor yang mempengaruhi keputusan peperiksaan, biar pun selalunya ia berpihak kepada yang tekun berusaha.

Kecemerlangan yang diperlukan ialah pada komitmen pelajar yang da’ie, menempuh proses pembelajaran, dan bukan hanya berorientasikan output. Maksud saya, sama ada seorang pelajar itu hadir ke kelas, mengikuti kuliah, membuat kajian, menulis assignmentitulah sebenar-benarnya penentu kecemerlangan. Segala proses itu penting kerana ia merupakan latihan sebenar kepada pemikiran dan daya ilmiah seorang pelajar. Di dalam kelaslah dia belajar berfikiran kritis, belajar bertemu dengan pandangan-pandangan yang berbeza, belajar bersoal jawab, belajar bertanya dan belajar menjawab… iaitu segala-galanya yang di kemudian hari menjadi asas terpenting untuk memimpin dan menerajui masyarakat.

Dan sudah semestinya, jika kelas dihadiri, kajian dibuat, menulis assignment diselesaikan, sedikit sebanyak ia akan menghasilkan natijah yang bagus di akhir musim peperiksaan.

Tetapi kalau kita berhasil menjawab keputusan peperiksaan hanya kerana ‘bernasib baik’ apabila soalan dihafal secara last minute, tetapi tidak ke kelas, tidak mengikuti PROSES pembelajaran, maka segala-galanya tidak ke mana. Lantas segenggam ijazah pun belum tentu ada nilainya!

Pendakwah yang mengkhianati proses pembelajaran semasa di alam menara gading, mereka amat berpotensi untuk masuk ke masyarakat dengan kualiti kepimpinan yang lemah… ekoran pemikiran tumpul yang tidak diasah semasa di alam belajar!


Kadang-kadang kita menganggap akademik hanya sebagai wasilah. Sekadar tiket untuk memenangi kepercayaan masyarakat. Seumpama lesen.

Tetapi kita sering lupa, lemahnya penguasaan diri terhadap ilmu-ilmu di kelas akan memberikan implikasi yang buruk di masa hadapan… bukan hanya semasa alam pekerjaan bahkan boleh melarat hingga ke Akhirat.


Pelajar pengajian Islam yang tidak menguasai pengajiannya akibat lemah tahap pembelajaran akan terdedah kepada jenayah di masa depan.

“Ustaz, apa hukumnya zakat KWSP?”, tanya seorang jemaah di surau.

“Alamak… itulah benda yang pensyarah bincangkan tapi aku tak pergi kelas masa tu!” rungut si ustaz di dalam hatinya.

“Err… saya rasa tak payah kot!”, jawab si ustaz ala-ala mujtahid.

Tidakkah perbuatan itu suatu pengkhianatan? Memberikan panduan muamalat yang salah kepada masyarakat, mengingkari Syariat Allah SWT lantaran kecuaian dirinya sendiri semasa di alam pembelajaran. Semasa belajar sudah biasa tak buat homework, bila berceramah pun tak buat homework.

Itu jenayah terhadap Syariatullah.


“Err, pesakit diabetik ni nak suntik 1 unit atau 10 unit atau 100 unit insulin ya?”, seorang doktor muda berteka-teki di dalam dirinya.

Akibat kemalasannya terhadap kelas pengajian, atau belajar secara ala kadar, beliau menyuntik pesakitnya dengan 100 unit insulin sedangkan peraturan tubuh badan yang ditentukan Allah SWT hanyalah pada kadar 6 ke 10 unit.

Pesakit mati mengejut akibat hipoglesimik.

Berdosa atau tidak? Jenayah atau tidak?

Dosa terbit bukan hanya kerana melanggar hukum Syariat tetapi juga hukum Sains. Seorang ustaz yang tidak berkompetensi, sama sahaja dengan seorang doktor, jurutera, atau apa sahaja pekerjaan profesional yang tidak berkompetensi.

Mencetus mudarat..

Maka ala kadar dalam menguasai bidang pengajian masing-masing bukan sekadar masalah sikap yang biasa. Ia mampu membunuh!

Ke mana anda mahu membawa dakwah jika duduk di tengah masyarakat sebagai ustaz yang tiada amanah ilmiah atau doktor yang tiada amanah yang sama?

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video
‘Berdosa’ mengabaikan Bahasa Inggeris?


Akhirnya sampai kita kepada alasan paling biasa.

Kita manusia biasa, tetapi sering mengharapkan benda-benda yang luar biasa.

“Kalau kita tolong agama Allah, mesti Allah akan tolong kita!”, yakin benar seorang aktivis dakwah kampus berkata begitu.

Cuba perhatikan firman Allah SWT:

“Dan bertaqwalah kamu kepada Allah nescaya Allah akan mengajar kamu. Dan Allah itu Maha Berilmu terhadap segala sesuatu” [Al-Baqarah 2: 282]

Allah SWT berjanji akan membantu.

Tetapi syarat asasnya adalah TAQWA.

TAQWA itu adalah kepatuhan yang menyeluruh terhadap peraturan Allah SWT… meliputi Syariatullah dan Sunnatullah. Ia telah pun saya jelaskan dengan panjang lebar semasa memperkatakan tentang kualiti Muslim yang mesti bukan sahaja SYARIATIC (komited dengan Syariatullah) malah SCIENTIFIC (komited dengan Sunnatullah).

Jika kita baca sejarah perjuangan Rasulullah SAW, baginda tidak pernah mengambil jalan mudah memperalatkan statusnya sebagai seorang Rasul dan pejuang kebenaran untuk melengah-lengahkan persediaan. Tidak pernah baginda berkata “kalau Allah yang perintahkan aku berjuang, mesti Allah akan tolong menangkan aku!” Tidak sama sekali.

Biar pun sehimpun janji dikurniakan Allah bahawa kebenaran akan mengalahkan kebatilan, Baginda SAW sentiasa mengambil asbab kemenangan secara optimum.

Jika dianalisa peristiwa Hijrah, Baginda SAW telah mengatur sehebat-hebat strategi dan persiapakan untuk menjayakannya. Begitu juga dalam perang-perang yang lain. Strategi yang pada hari ini layak digelar sebagai SAINS KETENTERAAN.

Termasuk juga dalam soal pentadbiran, pengurusan dan kerja seharian. Baginda SAW tidak pernah memalaskan diri dalam ikhtiar dan usaha hanya kerana keyakinan bahawa “Allah bersama kita!”.

Gambar hiasan

Tetapi aktivis dakwah hari ini ramai yang mudah tersasar.

Mereka tanpa segan silu dan malu, merengek-rengek meminta kemenangan sedangkan ikhtiarnya tidak seberapa. Hanya kerana Allah menjanjikan kemenangan bagi pihak yang memperjuangkan kebenaran, mereka melengahkan usaha, tidak seperti orang tidak berTuhan yang tiada janji kemenangan! Pejuang kebatilan melakukan sepenuh daya upaya mereka untuk perjuangan mereka… kesungguhan yang sepatutnya menjadi isi dan kulit manusia berTuhan seperti kita.


Sesungguhnya aktivis dakwah di kampus yang gagal menguruskan pengajian di samping tugasan dakwah… mungkin bakal menjadi aktivis yang turut gagal apabila keluar dari kampus.

Tahun 2 pengajian jauh lebih sibuk dari tahun 1.

Tahun akhir jauh lebih sibuk dari tahun-tahun yang sebelumnya.

Bekerja sebelum pengesahan jawatan jauh lebih sibuk dari tahun akhir pengajian.

Bekerja selepas pengesahan jawatan akan disibukkan pula dengan alam berumahtangga. Dari satu emak satu bapa, menjadi dua emak dua bapa. Dari satu kelompok sepupu menjadi dua kelompok sepupu. Dari 5 jemputan kenduri semasa cuti bertambah menjadi 10… semua itu akan berterusan.

Tatkala komitmen semakin reda, jantung pula sudah lemah, darah sudah bertekanan tinggi, urat dan sendi sudah tidak sihat lagi.


Sesungguhnya keupayaan seorang pelajar menguruskan akademiknya adalah TAMRIN yang paling penting untuk menghasilkan kualiti pengurusan realiti yang diperlukan apabila pelajar ini meninggalkan alam pengajian.

TAMRIN itu adalah TAMRIN DISIPLIN. Latihan mendisiplinkan diri iaitu berusaha untuk mengawal diri agar komited melakukan perkara yang kita tidak suka, demi meraih apa yang kita suka, suatu hari nanti. Di samping beroleh keseronokan sebagai momentum di dalam dakwah, jangan lupa bahawa ada perkara tidak seronok yang perlu kita pelihara sebaiknya.

“Kamu diwajibkan berperang sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya” [Al-Baqarah 2: 216]

Mungkin di alam TAMRIN akademik, bilik kuliah adalah medan perang yang kamu benci… padahal ia ditentukan Allah sebagai KEBAIKAN buat dirimu.


p/s: pelajar yang enggan memikul amanah dakwah dengan alasan kesibukan akademik juga harus banyak berkoreksi dan memuhasabah diri…

artikel di'copypaste & edit' dari ABU SAIF @

Sunday, September 7, 2008

Malas & identiti diri yang dicari...

Dear Bluegy,

Sememangnya diri ini sangatlah teramatlah MALAS untuk menyambung entry-entry yang 'tergantung' tanpa tali.. begitu MALAS untuk update blog ni. Tapi, perkara ni bukan lah perkara yang diri ini risaukan. Lagipun, bulan Ramadan, MALAS nak online lama-lama.

Sebenarnya, rasa amat bersyukur sangat sebab ada bulan Ramadan dalam cuti Summer ni, kalau tak bertambah 'kronik' la penyakit-penyakit yang melanda fizikal & rohani diri ini.

Memandangkan diri ini tinggal seminggu sahaja lagi untuk berada di bumi Malaysia ni, maka tergerak lah hati yang sebelum ini sedar tapi MALAS untuk berusaha penuh mengubah ataupun mengubat hati & diri yang semakin parah dilanda penyakit- penyakit ini.

Maka, setelah men'diagnos' diri sendiri, segala 'symptom' dan 'sign' kian jelas 'trang tang tang' depan mata. Hanya tinggal akal yang sengaja MALAS untuk memikirkan dan hati yang MALAS untuk berusaha mengubati penyakit ini sebelum ini.

Penyakit yang rasanya telah pun semakin melarat dalam diri adalah ; ( tidak dinafikan virus penyakit lain yang juga mula menjangkiti sel-sel diri ini )

1) penyakit MALAS

2) penyakit MALAS

3) penyakit MALAS


Bila muhasabah diri balik, rasanya penyakit MALAS ni mula ana sedar ada dalam diri ana masa ana di KMB. Entah apa silapnya, ana jadi orang yang kurang proaktif & 'low profile'. Rasanya ana mungkin juga tahu apa yang menyebabkan perkara ni berlaku.

Semasa di sekolah menengah, ana memegang jawatan Timb. Ketua Pengawas (TKP) merangkap Ketua Aspuri (KA) selama dua tahun yang mana ana sendiri pun tidak sangka ana mampu lakukan. Dengan tekanan positif dari bapa ana yang mahukan ana jadi seorang yang 'all-rounder' , ana fokus kepada kecemerlangan akademik, sukan & kepimpinan.

Namun, tekanan yang paling hebat datang dari konflik dalaman diri ana sendiri..Ana takut & risau ana gagal memimpin & memegang amanah sebagai TKP/KA ,

Serta kerisauan yang amat & rasa bersalah tatkala diri tepaksa menjaga hati kawan-kawan 'satu geng' di samping tidak menyalahgunakan kuasa yang ada sehingga menimbulkan rasa tidak puas hati orang lain.

Setelah setahun memegang jawatan, ana pernah 'breakdown' & ketika itu ana hampir tekad ingin letak jawatan kerana tekanan & konflik dalaman diri yang merasakan diri ini gagal untuk melaksanakan amanah yang dipikul.

Ana tak ingat siapa yang yang pujuk & bagi semangat semula pada ana, maka ana tabahkan hati untuk teruskan setahun lagi. Ana mendidik & memaksa diri menjadi tegas , berdisiplin & bijak mengurus masa. Suatu perkara yang kini ana rasa makin hilang dalam diri ana sejak di KMB.

Maka, apabila tiba di KMB, ana menanam azam yang ana kini rasa telah memakan diri ana sendiri, mungkin juga satu kesilapan, namun ana anggap ia sebagai pengajaran yang perlu diambil iktibar.

Azam ana ketika itu, untuk stay 'low profile' , jangan jadi 'outspoken' mahupun 'outstanding', serta tidak mahu memegang apa - apa jawatan penting kerana jauh di lubuk hati ana, ana rasa ana tidak sanggup untuk memegang amanah & tanggungjawab lagi.

Dahulu ana mungkin agak tegas, punya pendirian sendiri dan mungkin lebih berjaya dalam menguruskan masa dan yang pastinya ana belum dilanda penyakit MALAS & SUKA BERTANGGUH.

Setelah menanam 'mindset' baru dan azam baru, ana berubah sedikit demi sedikit menjadi seorang yang lebih banyak bercakap, banyak ketawa, melayan emosi, malas berfikir secara kritis/kreatif ,kurang keyakinan diri dan yang paling ana rasai; menjadi MALAS & suka BERTANGGUH.

Ana yakin ana berhadapan dengan krisis personaliti diri. Ana masih tercari-cari identiti ana yang sebenar.

Jikalau dahulu, ana yakin ana telah terpaksa 'be someone else' ketika di sekolah menengah, memaksa diri jadi 'Miss Perfect' ; seakan hipokrit rasanya,

Dan ana juga dahulu yakin bahawa 'diri' ana di KMB adalah diri ana sebenar..ana bebas buat apa sahaja tanpa perlu memikirkan kesan pada orang lain..(sehingga akhirnya memberi kesan pada diri sendiri)

Kini, ana jadi sedikit keliru. Keliru dengan identiti diri yang sebenar.

Kini, ana mula sedar yang 'personaliti' KMB yang dahulu ana rasa merupakan diri ana sebenar, sebenarnya adalah seperti 'personaliti balas dendam' terhadap 'personaliti' ana ketika di sekolah menengah.

Justeru, ana kini bukan lagi diri ana yang sama ketika di KMB mahupun di sekolah menengah.

Mungkin juga 'mixture of both' ..dan sekarang ada elemen lebih penting yang hadir dalam hati & jiwa ana iaitu 'kefahaman agama' yang ana masih berusaha ke arah memantapkannya.

Ana mula sedar bahawa keputusan ana untuk 'melepaskan diri' dari sebarang tanggungjawab/komitmen telah menjerat diri ana sendiri. Di KMB, ana hilang fokus dalam akademik..akibat masa lapang yang banyak dihabiskan dengan perkara 'lagha'.

Benarlah kata-kata bahawa 'masa lapang boleh membunuh'.

Ana sendiri telah membunuh sikap ana dahulu yang dapat menguruskan masa & dan memanfaatkan masa yang ada dengan baik. Ana mula 'develop' sikap MALAS & SUKA BERTANGGUH dan penyakit ini telah berakar umbi membentuk gumpalan darah yang kotor & hitam dalam hati..

Dan apabila ana pulang bercuti ke rumah, samada sewaktu di KMB mahupun ketika saat ini...penyakit tersebut semakin menjadi - jadi.

Personaliti dan sikap ana seakan berubah menjadi lebih teruk. Sikap MALAS menguasai diri sehingga memberi kesan pada ibadah dan hati ana.

Rumah adalah 'comfort zone' ana. Benar juga pabila kita bersendirian, lebih mudah ditarik ke perkara yang buruk. Meter iman mungkin menunjukkan iman ana yang sudah jatuh ke level yang berbahaya.

Sukar untuk ana rawat. Sukar untuk berubah. Namun tidak mustahil.

Syukur Ramadan hadir memberi anjakan semula pada meter iman.

Bulan Ramadan jadi medium untuk ana kembali sedar & bermuhasabah...

Signs & Symptoms telahpun ana lihat & rasa dengan jelas sejak di tahun pertama di RCSI. Penyakit MALAS & SUKA BERTANGGUH mula menyerang ana dari sudut akademik. Ana jadi kurang fokus dalam pembelajaran, tidur dalam lecture theatre, mengantuk sehingga membuatkan ana langsung tidak dapat 'grab' apa yang disampaikan lecturer ana.

Lebih memburukkan keadaan, ana MALAS untuk 'revise' semula pelajaran yang ana tertinggal. Membiarkan lecture notes bersarang dalam kotak. Buku perubatan langusung tidak dibaca. Menangguhkan dahulu sehingga tinggal 2 minggu lagi untuk exam. Dan akhirnya ilmu itu hilang terus dari kotak simpanan minda ana.

Berilah sebulan lagi mahupun setahun pada orang yang MALAS & SUKA BERTANGGUH macam ana ni, nescaya lagi seminggu dua barulah ana akan mula membuat' pecutan' dan akhirnya sehingga tidak sempat untuk habis 'revise' untuk exam.

Ana bernasib baik tahun lepas kerana ada senior rumah yang begitu 'concern' dan menegur ana. Malah, ana akhirnya 'study' untuk exam di bilik senior ana supaya beliau dapat 'monitor' ana agar tidak MALAS & membuang masa dengan melayari Internet, Youtube & etc.

Kadangkala ana malu untuk 'bertawakkal' pada Allah pabila mengenangkan usaha 'ciput' ana yang 'acuh tak acuh' .

Seminggu lagi ana bakal mengharungi setahun sebagai pelajar tahun Dua di RCSI.

Juga bakal menjadi 'kakak rumah' kepada adik-adik '1st years' .

Juga sebagai 'penjaga rumah' 314 yang telah diamanahkan untuk dijaga sebaik mungkin.

Sememangnya ana agak risau. Sangat risau . Memandangkan ana bakal menjadi 'kakak rumah' dan hanya ana seorang sahaja pelajar tahun dua dalam rumah tu nanti..dan senior ana yang dahulu tidak lagi tinggal bersama ana.

Ana risau kalau gagal mewujudkan suasana 'Bi'ah Solehah' seperti yang pernah wujud sebelum ini.

Jadi, pulangnya ana ke Dublin semula....Ana harap sangat2 & berdoa..

- agar ana dapat rawat penyakit MALAS serta mengikis sikap SUKA BERTANGGUH yang telah bertahun bersemadi dalam diri ana. Juga sifat - sifat Mazmumah lain yang bersarang & berkarat dalam hati.

- agar ana dapat membina semula identiti diri ana yang lebih baik dari dahulu. Memperbaik diri untuk jadi hamba yang taat, anak yang solehah dan insyaAllah isteri yang solehah.

- agar ana dapat menjadi 'kakak rumah' yang baik & menjadi teladan pada adik2 rumah. Tidak mahu hanya sekadar menjadi 'housemates' tetapi lebih kepada 'family' yang saling menegur & membantu ke arah kebaikan.

-agar ana dapat menjaga rumah 314 dengan baik di samping memantapkan skill pengurusan rumah untuk kepentingan masa hadapan. Semoga ungkapan 'Bayti Jannati' bukan sekadar tinggal ungkapan sebaliknya direalisasikan sebaik mungkin.

- agar jalan ini dipermudahkan Allah bagiku & diberi pertolongan , kekuatan & ketabahan untuk istiqamah dalam usaha meperbaik diri dan merawat hati.