Monday, December 29, 2008

Gaza...What YOU can do..

Taken from PPIMI YG;

Israeli jets target Gaza tunnels-

APA PERANAN KITA?


Bacalah doa qunut nazilah setiap kali solat fardhu kita

اللهمَّ إناَّ نجعَلُكَ فِى نُحُورِ أعدَاءِناَ وَ نَعُوذُ بِكَ مِن شُرُورِهِم اللهم بَدِّد شَملَهُم و فَرِّق جَمعَهُم وَ شَتِّت كَلِمَتَهُم وَزَلزِل أَقدَامَهُم وَ سَلِّط عَلَيهِم كَلباًَ مِن كِلاَبِكَ يا قَهاَّر يا جَباَّر يا مُنتَقِم يا الله يا الله يا الله

اللهم يا مُنزِلَ الكِتاَبِ ويا مُجرِيَ السَّحاَبِ ويا هاَزِمَ الأَحزَابِ إِهزِمهُم إِهزِمهُم إِهزِمهُم وَانصُرناَ عَلَيهِم


Ya Allah,

Sesungguhnya kami meletakkan-Mu di batang-batang leher musuh-musuh kami,

Dan kami berlindung dengan-Mu daripada kejahatan-kejahatan mereka,

Ya Allah,

Leburkanlah kumpulan-kumpulan mereka,

Pecah-belahkanlah dan kacau-bilaukanlah persatuan mereka,

Goncangkan pendirian mereka,

Dan hantarkanlah anjing-anjing Kamu kepada mereka

Wahai Tuhan Yang Gagah Perkasa,

Wahai Tuhan Yang Maha Menghukum,

Wahai Tuhan Yang bersifat Murka,

Ya Allah, Ya Allah, Ya Allah,

Wahai Tuhan yang menurunkan kitab,

Wahai Tuhan yang mengarakkan awan,

Wahai Tuhan yang menewaskan bala tentera al-ahzab,

Kalahkan mereka,

Kalahkan mereka,

Kalahkan mereka,

Dan menangkan kami ke atas mereka.

Amien…!



Taken from FOSIS YG;


Assalamu Alaikum Wa Rahmatullahi Wa Barakatuhu,


I hope this email reaches you in the best of health and Iman inshAllah.

Many of you will have witnessed the horrific images that have been flashing across the various news channels depicting the massacre of the Palestinian people by the Israelis, and despite being here in the UK, there are a number of things that we can do to help our fellow brothers and sisters:

Things WE can do:

1) Tahajjud & Dua - There is no doubt that there is nothing more greater than turning to Allah (swt) to seek His Mercy and His Assistance during these difficult times and as the Prophet (saw) said
"Our Lord descends to the lowest heaven during the last third of the night, inquiring: 'Who will call on Me so that I may respond to him? Who is asking something of Me so I may give it to him? Who is asking for My forgiveness so I may forgive him?'" (Al-Bukhari)

2) Donate Money - The Palestinian people are in urgent need for your donations for urgent medical aid and you can donate to Interpal in a number of ways:

Interpal Account Details:

Account Name: Interpal
Bank: Islamic Bank of Britain
Sort Code: 30-00-83
Account Number: 01095401
BG52LOYD30964010241 92

3) Attending the Demonstration - There will be a demonstration held on
Sunday 28 December 2.00 pm - 4.00 pm and Monday 29 December 4.00pm � 6.00pm,
Both protests are:

Outside the Embassy Of Israel
Kensington High Street
Kensington And Chelsea
London W8 4QB
Nearest Underground Tube Station: High Street Kensington


4) Sign the following petition:
http://www.petition online.com/ gaza2812/ petition. html


5) Email/Telephone/ Send Letters/Meet your local MP - The MPs have been elected to serve us and we should make sure that we contact them and pressurise them to do something against this Israeli brutality. Attached to this email is a template letter that you can use to send your letter to your local MP.


6) Call the Foreign & Commonwealth Office - Express your concern with the Foreign & Commonwealth Office, please call 020 7008 1500

Wassalamu Alaikum Wa Rahmatullahi Wa Barakatuhu,
Faisal Hanjra
FOSIS President

Monday, December 8, 2008

Eid mubarak to all Muslims~

Alhamdulillah...

Kali pertama sambut Aidiladha di Dublin..( last year was at UK)..

Kali pertama solat sunat hari raya di Clonskeagh Mosque..

Lebih menarik sebab kelas habis kol 9am..beraya sakan seharian..lebih menarik lagi kerana beraya dengan ex-314ians..sekarang rumah Penthouse dah officially bertukar nama ke rumah Raudhah..

Walaupun hujan habis membasahi kot dan baju raya...walaupun hampir terlepas bus ke Clonskeagh..Allah takdirkan juga kami sampai ke sana..Alhamdulillah..

Terima kasih kepada rumah-rumah yang buat menjemput... rumah kak dayah + baby balqis yg tembam...rumah kak lala+rumah aida+rumah el...dan rumah Raudhah..

sotong sambal dan rendang daging kak Dayah yang sedaaapp sangat..laksa kak lala yang mantap...dan tak lupa sate + Blueberry cheesecake Raudhah yang comellll..

rupa ok..rasa pun ok..ok pass nak masuk iluvislam resipi..


huhu..sate Raudhah..



Minta maaf housemates 314 yang tak dapat ikut beraya..next time kita raya sama-sama yea..insyaAllah..

Specially made for 314ians... love u all!!

Strawberry Merry Cheesecake for 314 ! Eid Mubarak~ *muax*muax*

(resipi akan di'upload' di sini insyaAllah..)


p/s : Kengkawan...Maaflah 314 tak buat open house..hehe.. Semoga Eid ul Adha kali ini membawa kerahmatan kepada kita semua InsyaAllah..

Thursday, December 4, 2008

Happy Belated Birthday, Sis..

Alhamdulillah..

Let the pictures do all the talking..

cheesecake yang merekah...huhu

makeover sikit..tempek bedak...


xpandai nk decorate..green colouring je ada..hijau pun hijau la..


tadaa...rupa kek xberapa comey..takpela..janji boleh makan.. =P

khusyuk potong kek..smpi lupa nk amik gmbr 'one slice'..huuu

resipi penuh boleh didapati di sini . Cuba jangan tak cuba~

Kepada Kak Hanis..hope you enjoy the cake..and may Allah bless you always..
(minta maaf sbb jadi plg nakal dlm usrah.. =p)

Tuesday, December 2, 2008

Blueberry For Her..

gambar ihsan dari Kak Majdina

It all started with one slice of choc cheesecake ( well, to be exact..two. =P) back in Newcastle..

Inspired by Kak Majdina's cheesecakes..

I braved myself to attempt baking one on my own.. now I am officially addicted to baking cheesecakes...

For my next project, I was thinking.. either Oreo Cookies Cheesecake OR Blueberry Cheesecake..

But eventually, I opted for a simpler one first.. InsyaAllah it will be Blueberry...

It's Blueberry for her..Happy Birthday Kak Hanis...!!!

p/s : kalau kak hanis baca..sorryla dah tak surprise..hehe..

Sunday, November 30, 2008

Cubaan Pertama yang Memotivasikan...



( bajet letak kulit kayu manis ala- ala coklat parut...tapi mungkin mcm terlalu obvious~)



Alhamdulillah..........

Seronoknya hari ini...

Setelah sekian lama tercabar melihat cheesecake yang dibuat oleh orang lain..

Setelah sekian lama menikmati cheesecake buatan orang lain..

Akhirnya aku memberanikan diri untuk menghasilkan kek pertama ku..

Sebelum ini di Malaysia memang tak pernah pun nak merajinkan diri membuat kek..tetapi sejak mengenali cheesecake..godaan yang diterima sangat mantap...

Datang Dubin...lagi rasa kagum dan tercabar dengan kawan - kawan yang rajin buat kek especially cheesecake..

Dalam masa seminggu ni..sudah 2 kali menjamah cheesecake..begitu sekali kekerapannya..

Segalanya bermula di Newcastle..setelah mendapat inspirasi dari sahabat di sana..tterus minta resipi..dan website yang diberi..masyaAllah..mantap gel~

Ditengah - tangah kesibukan menyiapkan pelbagai project/assignment.. project cheesecake tidak ketinggalan.. =P

Walaupun agak was-was dengan 'skill' yang tak pernah ada ni..al maklum lah..first timer..risau gak kalau tak jadi..

Tapi takpe..tegar juga nak buat..istimewa untuk

1) Housemate 314..especially adik rumah yang suka membuli kakak rumah..
2) Kak Ilani
3) Budak - budak penthouse..Esp. Muizzah..thanx tolong belikan springform pan.
4) Mimah..happy belated birthday~
5) Iluvislam resipi..
6) Diri sendiri..save the best for the last~

Hasilnya...cheesecake kelihatan merekah..( which i dunno why..kena tya pakar la ni) ...
walaupun rupamu tidak secantik di kedai..namun rasanya tetap menjadi pujaan hatiku..


Resipi penuh boleh didapati di resipi.iluvislam

p/s : kepada kawan - kawan yang tak dapat rasa..minta maaf..ada rezeki boleh buat lagi..


Monday, November 24, 2008

Busy Bee

Currently blogging is not one of my main priorities ..



so, see ya later Bluegy~


love,
- deeya-

Saturday, November 1, 2008

Hey dya! Hakuna Matata k...

What is stress??

Stress arises when there is a mismatch between our
appraisals of demands and of our abilities and
coping resources.

::Hmm, kind of what i'm going through lately..::



Stress symptoms

Physical:

fatigue, headache, insomnia, muscle
aches/stiffness (especially neck, shoulders and low back),
heart palpitations, chest pains, abdominal cramps, nausea,
trembling, cold extremities, flushing or sweating and
frequent colds.

• Mental:

decrease in concentration and memory,
indecisiveness, mind racing or going blank, confusion,
loss of sense of humor.

::well, I do lost my sense of humor...

Emotional:

anxiety, nervousness, depression, anger,
frustration, worry, fear, irritability, impatience, short
temper.

Behavioral:

pacing, fidgeting, nervous habits (nail-biting,
foot-tapping), increased eating, smoking, drinking, crying,
yelling, swearing.



So, what are the tips?


• Decrease or discontinue caffeine
Caffeine stimulates a stress reaction..Gosh! no wonder..

• Regular exercise
Bodies in a state of high energy, Nowhere for energy to go..Hmm..I should walk to college more often then..

• Relaxation/Meditation
“The relaxation response” ..eg. Solah & recite the Holy Quran..

• Sleep
Most stressed people are fatigued..no wonder I slept a lot lately..

• Work-life balance
Modify, if work is >60% or self <10%>

• Realistic expectations
"Expect less from people who cannot give you
what you want. It makes it easier - not great,
just less upsetting.“ This is definitely true!

• Reframing
Try to look at alternative meanings. Be optimistic!

• Belief systems
Unnecessary conflict with others with opposing
beliefs..Right! this could be really stressful..

• Ventilation/Support System
"a problem shared is a problem halved"
Writing thoughts, share with others..

• Humour??!
hehe..hihi..huhu..


p/s : Hakuna Matata dya... Cheer up!!





Saturday, October 25, 2008

Irhamna Ya Allah..

Hello Bluegy,

Baru-baru ini dapat banyak peringatan/ tazkirah yang membuatkan ana muhasabah atau 'reflect' diri sendiri di samping dilanda rasa gerun & bimbang.

Betullah pepatah "ignorance is bliss." Tetapi, ana tidak mahu meletakkan pepatah yang entah hadir dari mana sebagai 'main idea' yang ingin disampaikan. Bagi ana, orang yang 'ignorant' adalah orang yang rugi. Dan pasti, ana tidak mahu tergolong dalam kelompok itu.


Walau bagaimanapun,

Kisah dari sepotong Hadith yang disampaikan pada ana menyebabkan ana takut.

Bukan ana sahaja, malah juga mampu mengundang rasa gerun kepada sesiapa yang mendengar dan memahami impak di sebalik Hadith ini. Mungkin.

Dan pasti. Terutama kepada mereka yang mengaku diri sebagai dai'e.

******************************XXXXX*************************************

Cerita yang menjadi intipati kepada Hadith yang diambil dari buku Fathi Yakan;

Dikatakan ini adalah satu-satunya Hadith yang mengundang rasa gerun di hati para sahabat yang mendengarnya.

Diceritakan, ada seorang lelaki semasa di akhirat diiring ke neraka lalu dicampakkan ke dalam neraka.

Isi perutnya terburai dan di dalam neraka itu, lelaki itu berpusing - pusing seperti bertawaf di sekeliling neraka ibarat keldai yang mengelilingi kincir air.

Penghuni neraka merasa pelik lalu bertanya,


"Tidakkah engkau ketika di dunia dahulu menyuruh makruf dan menghalang yang mungkar?"


"Memang betul, tetapi aku sendiri tidak melakukannya. "

********************************XXXXX****************************************

Malah, perkara ini turut disentuh dalam Al - Quran melalui surah As- Saff : 2 ;


"Wahai orang - orang yang beriman! Mengapa kamu mengatakan sesuatu yang tidak kamu kerjakan?"


Do I walk my talk? Do I practice what I preached? Atau sekadar cakap tidak serupa bikin?

Naud'zubillahi Min zalik. Astaghfirullah Al Azim.

The fact yang ayat ini ditujukan kepada orang - orang yang beriman menambahkan lagi kerisauan.

Indirectly menempelak golongan yang punya keimanan padaNya, punya ilmu & kefahaman tentang Islam tapi hanya 'cakap tidak serupa bikin'.

Adakah selama ini aku melaksanakan apa yang aku katakan?


Adakah kita yang mengaku dai'e melakukan 'makruf yang kita suruh' dan menghalang diri dari perkara 'mungkar yang kita cuba cegah'?

Seorang dai'e perlu sentiasa ada muhasabah. Satu perkara yang ana masih berusaha untuk jadikan kelaziman.

Muhasabah. Berfikir. Lalu berubah.

Seorang dai'e perlu sentiasa menge' charge' iman dan mempunyai iltizam yang jauh lebih tinggi dari orang kebanyakan.

Juga perkara yang sedikit sukar dek kerana fitrah ana sendiri sebagai manusia yang sering lupa & lalai.

Namun, kemestian untuk punya iltizam yang tinggi bukan satu 'option'.

Seorang dai'e perlu punya keazaman yang tinggi dalam segenap aspek.

Tiada kompromi. Jika tidak, seolah - olah kita menangggung dosa kepura- puraan.

Maka, Ya Allah...

"...Berilah hambaMu ini dan juga sahabat-sahabat seperjuangan keampunan atas dosa - dosa kami.

Berilah kami kekuatan untuk bermuhasabah dan berubah ke arah kebaikan yang Engkau redhai.

Berilah kami iltizam yang tinggi untuk kami perbaiki akhlak dan hati kami agar kami mudah untuk melaksanakan amar makruf , nahi mungkar.

Jauhkanlah kami dari kemurkaanMu kerana sesungguhnya kami hambaMu yang lemah dan kami tidak mampu menahan azab & siksaan api nerakaMu yang Maha Pedih.

Irhamna Ya Allah..Ya Rahman , Ya Rahim. Amin..."

Sunday, October 12, 2008

Daif kah imanku?

Salam..Bluegy,

Baru - baru ini, ana belajar satu hadith yang sememangnya ana pernah dengar sebelum ini tapi dek kerana tiada kesungguhan mendalam, ana tidaklah berusaha untuk menghafal , mendalami maksud dan meyelami intipati yang boleh diekstrak dari hadith ini.

Pabila diberikan amanah menjadi kakak usrah@RnR barulah terasa 'push' yang memerlukan diri untuk tingkatkan usaha berubah ke arah pembaikan dan memantapkan diri dengan ilmu
yang lebih banyak. Bukan hanya setakat tahu, tapi ingin mampu untuk berhujah dengannya.

Hadith yang diberi merupakan Hadith ke 34 juga salah satu dari hadith 40.

Terjemahannya ;

Dari Abi Said al - Khudri radiyallhu anhu katanya, Aku mendengar Rasulullah s.a.w bersabda;

Barangsiapa yang melihat kemungkaran, hendaklah ia mengubahnya dengan tanganya. Jika sekiranya tiada berkuasa, maka hendaklah mengubahnya dengan lidahnya. Jika sekiranya tiada berkuasa, maka hendaklah mengubahnya dengan hatinya. Dan yang demikian itu ( mengubahnya dengan hatinya) adalah selemah - lemah iman.

Diriwayatkan oleh Muslim.

Jika dibicarakan dari segi kewajipan atau tuntutan mecegah kemungkaran yang disaksikan, tentulah semestinya perkara ini intipati utama yang seringkali disyarahkan.

Dan ana juga seringali mendengar syarahan sebegini dan acapkali bergetar hati memikirkan manakah tahap imanku yang sebenarnya.

Ana begitu tertarik dengan syarahan yang dikemukakan oleh seorang senior tentang nilaian hadith ini. Beliau mengutarakan idea bahawa hadith ini turut menjelaskan tentang tingkatan iman dalam diri seorang Muslim.

Tepuk dada, tanyalah iman. Adakah kita jika menyaksikan kemungkaran , metod manakah yang seringkali kita lakukan untuk mengubah kemungkaran tersebut?

TANGAN? LIDAH? atau HATI??

Metod yang dipilh ibarat cerminan kepada ketinggian iman yang ada dalam diri kita yang mengaku Muslim ini.

Jika HATI masih merupakan metod yang selalu digunapakai dalam mengubah kemungkaran tersebut, di manakah letaknya iman kita?? Persoalan yang telahpun diberikan jawapan dalam Hadith ini sendiri.

"...Dan yang demikian itu ( mengubahnya dengan hatinya) adalah selemah - lemah iman..."

Selemah - lemah iman. atau dalam bahasa Arab yang digunapakai adalah DAIF.

Iman yang DAIF.

Orang yang miskin Vs Orang yang Daif

Siapakah yang lebih melarat hidupnya? Miskin atau Daif? Tentunya Daif merujuk keadaan yang lebih terhimpit dan melarat dari miskin.

Bagaimana pula dengan iman? Iman yang Daif tentulah BUKAN sepatutnya tingkatan yang diduduki oleh golongan yang bergelar dai'e.

Ana amat terkesan dengan syarahan sebegini, membuatkan ana tertanya- tanya di manakah iman ana sebenarnya.
Dengan menggunapakai metod HATI seakan-akan mengisytiharkan pada diri bahawa iman ini hanya ditakuk paling lemah.

Ibn Mas'ud ;

"Binasalah orang yang tidak mengetahui dengan hatinya
akan yang haq dan yang mungkar."

Tapi, yang peliknya ada pula orang yang bukan sahaja tidak mempedulikan kemungkaran yang dilakukan oleh orang lain malah dengan bangganya menyelar dan memperlekehkan golongan yang cuba mengubah kemungkaran yang disaksikan.

Tertanya - tanya, masih adakah iman yang wujud dalam hati mereka? Walhal mengubah dengan HATI adalah darjat iman yang terendah.

Begitu lantang mengkritik dan mengemukakan hujah mengunakan akal yang cerdik kononnya tapi sebenarnya gagal pula menggunakan akal tersebut memikirkan justifikasi Islam ke atas perkara yang dibahaskan.

Tak mengapalah, mereka belum faham. Semoga Allah kurniakan hidayah & kefahaman.


Perkara kedua yang turut menarik hati ana adalah gaya bahasa yang digunakan dalam Hadith ini.

Menurut senior ana, dan juga mengimbas kembali 'crash course' bahasa Arab oleh Ustaz Erfino dahulu ... frasa 'summa' atau 'fa' merujuk kepada 'kemudian'. Namun dalam hadith ini, perkataan 'summa' tidak digunapakai sebaliknya 'fa' digunakan.

Menurut Ustaz, 'summa' merujuk kepada 'kemudian' dalam tempoh lama. 'Fa' pula merujuk 'kemudian' dalam tempoh yang pendek atau serta merta.

Penggunaan 'fa' sendiri telah menunjukkan bahawa, seandai kita melihat sesuatu kemungkaran, maka hendaklah berusaha serta merta untuk mencegahnya ikut kemampuan dan bukanlah menangguhkan atas alasan diri tidak bersedia lagi.

Justeru, andai diri ini mampu untuk mencegah dengan lidah atau berkuasa dengan tangan, maka perlukah kita menangguhkan kewajipan menegur dan mengubah ini?

Persoalan yang ana sendiri pun risau akan memikirkan sejauh mana persediaan ana dan yang lebih penting sekuat mana jiwa ana untuk menyatakan perkara yang Haq dan mengubah perkara yang mungkar..

Menyatakan perkara yang benar dan yang salah adalah perkara yang amat sukar..namun persediaan diri untuk menerima lampias amarah dan tohmahan umum akibat keberanian ini merupakan suatu perkara yang cukup pahit untuk diterima..

Hanya yang berjiwa kental dan bersungguh-sungguh mempraktikkan intipati hadith ini mampu melakukannya.

Suatu muhasabah pada diri dan cabaran kepada ana..semoga diberikan kekuatan untuk menghafal & memahami hadith ini supaya dapat mentarbiyyah diri untuk meningkatkan iman. InsyaAllah..



Dan semoga apa yang diperkatakan segolongan sahabat di bawah,

"Apabila engkau lihat sifat tamak dipatuhi, hawa nafsu diikuti, dan masing- masing berasa megah dengan fikirannya sendiri, di kala itu hendaklah engkau berdiam diri, tiada menyusahkan engkau oleh orang yang mengerjakan mungkar itu apabila engkau sudah mendapat hidayat."

bukanlah situasi yang wujud ketika ini sehingga menjadikan kewajipan ini diringankan.
Wallahu'alam.







Thursday, October 9, 2008

Dare to watch it?

The Official Video is OUT!

Dare to watch it? If you are, then prepare yourself to be amazed...IT'S FUIYO TIME!




FUiYO 2008 from Renzokuken on Vimeo.

Wednesday, October 8, 2008

Naluri sebagai panduan..

“Daripada al-Nawwas bin Sam’aan Radiyallahu ‘anhu, Nabi sallallahu ‘alayhi wa sallam telah bersabda:


Kebajikan itu adalah pada keelokan akhlak. Manakala dosa kejahatan pula adalah apa yang mendatangkan resah pada dirimu, dan engkau tidak suka manusia lain melihat atau mengetahuinya.”


[Hadith Riwayat Muslim]


kucingku yang terbaring keresahan...


"...Ya, tak usahlah jauh sangat mencari hukum. Panduan Rasulullah s.a.w itu pun sudah memadai. Kalau sesuatu yang mahu kita lakukan itu mendatangkan resah kepada diri, dan kalau boleh jangan ada sesiapa pun yang tahu, Insya Allah, DOSA jualah namanya perbuatan itu..."

quoted from saifulislam.com





Monday, October 6, 2008

It's FUIYO time!!

Thursday, September 25, 2008

FUIYO!

More info to come.
Any queries?
Contact Nadiah Zainal Abidin
HP - 0857706862
Email - hydenmay_16@yahoo.com

Monday, September 22, 2008

Al - Fatihah buat Muhaimin


Semalam ana terima berita yang mengejutkan dari bekas rakan sekolah dari SBPI Gopeng.

Berita yang disampaikan melalui YM ringkas dan pendek.

"salam...budak junior kita, muhaimin meninggal dunia sebab x-cident...alFatihah..sumber drpd bdk batch dia..."


Muhaimin? Ana hampir terlupa siapa junior ana yang dimaksudkan ini. Bila difikir balik, yang ana tahu Muhaimin atau lebih dikenali dengan panggilan 'Meru' dahulu.

Barulah ana tersentak. Ya Allah Meru ke? Innalillah.

Berita yang diterima memang sangat menyedihkan. Bergenang juga air mata bila mengenangkan junior ana ini dah tiada.

Tak sangka sangat. Dengan usia yang begitu muda lagi. 18tahun.

Meru boleh dikatakan junior 'favourite' ana yang cukup nakal dan suka mengusik.

Kenangan senior-junior ketika di sekolah membuatkan kehilangan Meru lebih terkesan.

Tambahan di bulan Ramadhan ini.

nisan by Fitri Majid.
( source : S Fitri Flickr )

Membuatkan ana termenung dan terpukul dengan hakikat 'mati tidak mengenal usia'.

Ana sering terlalai dengan hakikat kematian yang dirasakan jauh dek usia yang masih muda.

Namun sebenarnya kematian menyapa kita setiap hari.


"Bila lagi nak 'enjoy', time muda lagi ni lah" kata - kata yang agak ironi.

Dituturkan oleh insan berjiwa 'muda' bagi menghalalkan keseronokan & hiburan melampau dek nafsu muda yang tak terkawal oleh iman.

Alhamdulillah,

Allah masih sudi memberi peringatan kepada hambaNya yang hina & kerdil ini.
Allah masih sudi mengurniakan kadar masa entah sampai bila buat hambaNya bertaubat.

Takziah buat keluarga Muhammad Abdul Muhaimin Bin Mohd Razlan (SBPIGOPENG 2003-2007) di atas pemergian saudara Muhaimin yang telah kembali ke Rahmatullah pada 22 September 2008.


Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh si mati , diampunkan segala dosa serta dilepaskan dari seksaan kubur & api neraka. Amin.

Al - Fatihah.

Saturday, September 20, 2008

Autumn-cleaning?

Salam..

hi Bluegy,

i am alone in the house right now. all my ex-housemates have moved out.

But,

the whether today is so nice. the sun is shining brightly.

it's warm and cosy inside the house. especially inside my new room.

it's autumn... (viewed from my window )

i have just finished nearly half of my spring cleaning. or should i call it autumn-cleaning.

tiring yet satisfying.

i love my new room. almost perfect for me.

hope to finish cleaning by tomorrow. InsyaAllah.

then gonna run some errands to buy few stuffs for the house. InsyaAllah.

p/s : I am officially 'kakak rumah 314'. MasyaAllah.

Sunday, September 14, 2008

What I Did This Summer..

Hello Bluegy,

Apart from my amazing trip to Egypt, there were a few 'major events' which I did after my return to my homeland Malaysia. Specifically, my hometown Ipoh.

They might not be 'major' things for some or most of the people, but for me..as in "ME" and only me, perhaps..

Since it might sounds a bit 'poyo' if I start blogging about all these 'major events' thingy(refering them as 'events' are quite 'poyo' already)...so, I decided to let the pictures do..not all but some of the talking. (Although at first I was going to post a new title for each 'major' events I did.. :D )



Confession of a reckless teenage(?) driver

I can't help to be grateful to Allah. It was such a huge relief for me to finally obtain my driving licence. After failing to obtain it 4 years ago, due to my ' reckless+ "nak mampos" ' on road driving style, my confidence level dropped to almost zero.

I blamed myself for being so stupid and for being such a reckless driver. In the end, I ended up feeling guilty & traumatized. I gave up my 'L' along with my driving lessons for almost 4 years.

I spent more than half of my summer break focusing on my driving lessons. I have never felt this hard and I have never felt so down because of a test before. My medical exams were tough, but all this driving lessons were even tougher!

After few sleepless nights plus few nights dreaming of driving the car.... The much awaited day came..the JPJ tester lady was harsh on me. She was mean.... but I was informed that those JPJ's pretended to be 'mean' & and tried to 'psycho' you all the time. So, I managed to stay calm and ignored her scoldings & blabbering.

As a result...tadaaaa!

proud owner of a driving licence



Me & my "well-umm..-kek batik"

So..this is how the cake will turn out when you ran out of cocoa powder
& use coffee-flavoured Marie biscuits instead of the ordinary one


I know it doesn't look like the 'normal' kek batik..but it sure does taste like one! Or perhaps even better..hehe. Maybe because I prefer the cappuccino-like taste you get by using coffee-flavoured Marie biscuits.

It is quite disappointing when I realized that this is the only..(i repeat) THE ONLY.. non-'lauk pauk' recipe I made during my 3 months stay in Malaysia. What happen to all my 'skills' (konon-konon ada skill~lah) back in Dublin? I thought of making pizza, spaghetti, lasagna, pasta & all sorts of 'Western delicacies' when I'm in Malaysia.
Too bad, I became too lazy to urge myself to cook, but I guess the main reason was because I've had enough of all those Western delicacies back in Dublin. Malaysian foods are far too good to resist for the time being. Missing seafood soo much!


Paper, Testi, E-cards or SMS? I'd vote for paper!

adakah membazir?? hmm.. nah~

One of the things that I enjoy doing is the whole 'process' of buying 'kad raya' , writing them & sending them to all my friends, teachers & anyone I feel like sending to.

Last year was chaotic. I was fully occupied with my preparation to fly to Dublin. I only managed to send 'kad raya' to my family & some of my friends.

I prefer the conventional or traditonal paper 'kad raya' rather than e-cards/testi/SMS . It gives me some sort of "esthetic value" and not to mention, they are tangible of course.

However, in the end of the day, it's the 'doa' & thoughts that count, no matter which 'medium' you prefer.

for my beloved ones...


******************************************************
Mom's cooking always the best!


sayunya hati tengok lauk pauk ni.. (T_T)
secret ingredient = love


Mula - mula kami bercadang untuk berbuka di luar, tapi tiba-tiba pada pukul 5.30ptg, mama kata mama nak masak.

Mama kata.... "tak payahlah makan kat luar, membazir..baik masak"
And I was like.. "huh? alaa..tadi kata nak makan kat luar..sempat ke nak masak nie?"
Mula - mula rasa 'frust' sebab bukan selalu dapat pujuk bapa nak makan kat luar..ini pun baru second time buka kat luar. Tiba - tiba tak jadi.
Bila mama dah start masak, tetibe baru tersedar...malam ni last day makan kat rumah.Esok dah nak pergi KL.
Last day makan kat rumah = last day dapat makan masakan mama
YA Allah! Barulah time tu rasa sedih. Nasib baik tak jadi makan kat luar.
My all-time favourite sambal belacan pun ada.

Alhamdulillah, terharunya..bila dah nak balik Dublin baru la terasa macam singkatnya duduk kat rumah..tertanya - tanya sama ada peluang 3 bulan lebih bersama ibu bapa digunakan sepenuhnya untuk berbakti pada mereka.. (T_T)


With lots of love,
-yah-

Saturday, September 13, 2008

PUISI 08



To view testimonials on previous PUISIs, click HERE

Wednesday, September 10, 2008

Makanan Otak??

Assalamualaikum wbt & hello Bluegy!


I know it's fasting month, but I can't help myself to share with you on this interesting slide show about FOOD~ well, not just food...but THE BRAIN FOODS...foods that help your brain to focus & concentrate.

People often put the attitude of "i-don't-really- care" of "things" they eat..especially students - well i'm referring to 'US' of course. Especially, when studying overseas.. choices of food are somehow ..hmm..quite limited compared to our country - dubbed the 'food paradise'.


Nutritionist agreed on FISH being the ultimate BRAIN FOOD , but here in Dublin ..Fish is rarely in the main menu since it can be quite expensive. Most of us here, have chicken dish with rice everyday. YES, EVERYDAY.Trust me, you won't get bored of it. Well, at least i'm not.


Medical students crammed their heads most of the time especially when exams' around the corner. And there comes 'caffeine' as the 'popular remedy' for some students including me (huhu) when it comes to burning the midnight oil. However, excessive intake of caffeine should always be avoided.


Bear in mind that caffeine 'exist' not just in coffee/Nescafe. They hide themselves successfully in chocolates, dark chocolates, tea , energy drinks & also in medications such as Lemsip to name one. So, when you think that you are not taking any caffeine today...well, think again~


For Muslims, in this month of Ramadhan , we learn to control every aspect of our actions including our desire for foods. Hence, it is best for us to also ponder on all the foods that we usually take. Too much of everything is always not good for our health.(el A’raf, 7:31) After all, we are what we eat. To eat Halal foods is one thing. But to eat Good Foods is another thing that we should also consider seriously.(el-Maidah ,5:88)


So, here's the link to an interesting slide show by WebMD, a medical website. Click HERE.

Monday, September 8, 2008

Beringatlah & berubah Wahai NADIAH!


Setelah penat teman me-mikior-kan apakah jalan penyelesaian kepada masalah MALAS terutama dari segi akademik ni, teman akhirnya cuba menggunakan khidmat Haji Google. Setelah berinteraksi dengan Haji Google, maka teman sampai ke laman web tentang MALAS ni.


"Malas berpunca dari kita terlalu selesa dengan keadaan semasa kita (zon selesa/comfort zone). Untuk keluar dari zon selesa kita, kita akan rasa berat dan susah. Ini adalah normal bagi semua orang- setiap kali kita nak keluar dari zon selesa kita, secara psychology akan menarikkan kita kembali ke zon selesa"


En. Irfan Khairi mengaitkan sikap MALAS dengan comfort zone. Sememangnya idea perkaitan ini ada benarnya untuk masalah teman yang secara automatik mnejadi teramat sangat MALAS bila berada di rumah sendiri. Memang Home Sweet Home. Ada mama, ada bapa, ada katil yang best, ada TV, ada internet dan ada peti sejuk yang terisi pelbagai makanan yang bukan dibeli guna duit elaun sendiri.

Betullah tu..jadi teman dah tahu punca sikap MALAS ni semakin menjadi-jadi bila berada di rumah sendiri.


"Berita baiknya adalah, zon selesa manusia berubah-ubah. Apa yang anda perlu lakukan adalah keluar dari zon selesa tersebut secara sedikit-demi sedikit dan pegang pada keadaan semasa yang baru. Lama kelamaan, zon selesa anda akan mengubah mengikut keadaan semasa anda."

Jadi, untuk atasi masalah ni, secara drastik & mungkin sementara, teman hanya perlu keluar dari rumah dan tinggal di tempat lain. Sememangnya lagi beberapa hari lagi, teman akan pulang semula ke Dublin. Jadi masalah MALAS akibat comfort zone sepatutnya akan selesai.


Namun begitu, teman merasakan masalah MALAS ini menyerang sudut akademik. Teman jadi kurang berminat , tiada mood untuk belajar apatah lagi membaca buku akademik yang sejak akhir-akhir ini sangat mujarab sebagai 'ubat tidur'.

Teman teringat kembali artikel yang pernah dibaca dalam Saifulislam.com . Ketika baca memang kena dengan batang hidung. Setelah lama tidak diingatkan, teman lupa tentang perkara ini. Jadi, teman korek semula artikel- artikel Ustaz dan akhirnya jumpa. Terima kasih Ustaz.

Semoga perkara ini sentiasa di-ingat dan menjadi penggerak untuk sedar & berubah. Tolonglah berubah wahai cik Nadiah~


Artikel ini dipetik dari laman web Saifulislam.com ; di bawah tajuk Jenayah Akademik Aktivis Dakwah.


"Dek kerana kerapnya saya berprogram bersama pelajar universiti, saya terus menerus mengesan masalah ini berlaku di sana sini. Bahawa ramai pelajar yang bersemangat dan aktif dengan dakwah, kecundang di bilik darjah. Kecundang di dewan kuliah.


Apakah golongan yang kecundang akademik hanya dari kelompok dakwah?

Tentu sahaja tidak.

Mereka yang lemah di bidang pengajian atau mungkin terus gagal, terdiri daripada mereka yang beridentitikan pelbagai. Mungkin yang mabuk bercinta, mungkin yang kaki gig, mungkin yang tiada sebab apa-apa sekali pun. Punca kemunduran akademik memang pelbagai. Malah saya tidak terkejut jika ada pelajar yang kecundang pengajian hanya disebabkan oleh cuaca!

Tetapi apa yang ingin diperbahaskan kali ini adalah soal hubung kait aktiviti dakwah dengan aktiviti kuliah.

‘ESCAPISM’

Kenapa suka berdakwah tetapi lesu di bilik kuliah?

Di suatu ketika, saya pernah menyeru anak muda aktivis dakwah supaya mencari keseronokan di dalam mengerjakan amal Islami. Jangan hanya bergantung pada soal kewajipan, tekanan suasana dan mengikut trend semata. Dakwah itu mesti inside-out. Ia harus datang dari kepercayaan diri bahawa setiap satu tugasan dakwah, menambah makna dan nilai dalam hidup.

Tetapi dalam masa yang sama, keseronokan dakwah itu jugalah yang kemudiannya menjadi salah satu sebab mengapa aktivis dakwah di kampus hilang minat dan tumpuan pada pelajaran. Mereka bertemu dengan kepuasan dan keinginan di dalam dakwah, tetapi tidak di bilik kuliah.

Sama sahaja… sama ada pelajar di bidang pengajian Islam, mahu pun sains atau undang-undang, ia boleh terjadi. Penyakit hilang minat dan keghairahan terhadap mata pelajaran di bilik kuliah sering berlaku.

Dakwah menjadi tempat mahasiswa dan mahasiswi ini melarikan diri dari tekanan, kebosanan dan segala perasaan negatif yang dialami semasa menghadiri kuliah, tutorial dan menyiapkan assignment. Segala perasaan yang tidak seronok lagi merimaskan itu, dapat dilupakan seketika semasa hadir ke dalam usrah, tamrin, ceramah, malah demonstrasi.

Bukan sahaja program dakwah harakiyyah, malah sebahagian pelajar lebih konsisten dan hadir dengan penuh minat ke kelas-kelas menadah kitab dan pengajian tidak formal tetapi mengabaikan kelas, peperiksaan dan tidak endah pada kemerosotan keputusan peperiksaan.

ALASAN

Melebihkan dakwah mengatasi pelajaran boleh berlaku atas sebab yang pelbagai.

“Ana tahu… dah duduk di universiti ni, mana ada yang lebih penting selain pelajaran. Tapi entahlah… macam dah tak ada mood nak study!”, kata seorang pelajar.

Alhamdulillah… biar pun tindakannya membelakangkan akademik itu salah, tetapi sekurang-kurangnya beliau mengakuinya. Menyedari bahawa dirinya sedang berdepan dengan masalah. Mudah-mudahan lebih jelas jalan untuk keluar dari kesulitan ini.

MENOLAK ‘ACUH TIDAK ACUH’

“Abang nak makan ayam masak merah”, kata seorang suami kepada isterinya.

Lalu si isteri ke dapur, digorengnya ayam, ditumisnya sos yang merah, dicampur keduanya dan dihidangkan di dalam pinggan percuma semasa membeli ubat gigi kotak besar.

“Suprani, bapak mahu makan ayam masak merah”, kata lelaki yang sama itu, kepada pembantu rumahnya.

Lalu si Suprani pergi ke dapur, digoreng ayam, dibuat kuahnya seelok mungkin, ditabur pula dengan daun sup, dihias dengan bawang besar, cili belah empat kembang bunga, dan dihidang di dalam pinggan Pyrex bersama nasi panas.

Agak-agaknya, tanpa perlu berbahas dan berdebat, kita sedia maklum yang tentu sahaja si lelaki itu tadi lebih berminat untuk makan ayam masa merah hasil masakan Suprani berbanding isterinya sendiri. Dua-dua ayam masak merah, tetapi ayam masak merah si isteri itu acuh tak acuh. Cincai kata sesetengah orang. Manakala ayam masak merah si pembantu rumah, biar pun yang memasaknya adalah pembantu rumah, tetapi kesungguhannya memasak menyebabkan lelaki itu lebih teruja untuk mencubanya.

Sifirnya mudah.

Tiada manusia yang suka dengan hasil kerja ala kadar, bagai melepaskan batuk di tangga. Dan sebelum kita sesama manusia lebih memilih hasil kerja yang ada nilai kesungguhan, Allah SWT itu sebagai Tuhan lebih Memandang hasil kerja dan ibadah hamba-Nya yang dilakukan secara yang terbaik. Optimum.

Itqan.

Seorang Muslim yang benar-benar menghayati nilai Islam dalam kehidupan seharian akan melakukan apa sahaja secara bersungguh-sungguh. Sama ada sebagai memenuhi kehendak habl min al-naas sesama manusia, mahu pun dalam menunaikan tanggungjawabnya pada habl min Allah!

Maka, bersifat ala kadar dalam menerima keputusan peperiksaan justeru ala kadar juga dalam membuat persiapan pengajian… bukanlah kualiti yang layak bagi seorang Muslim. Apatah lagi Muslim yang mahu memperjuangkan Islam.

Lupakah kita kepada firman Allah SWT:


“Sesungguhnya orang terbaik yang boleh engkau ambil bekerja adalah orang yang mempunyai kekuatan lagi amanah” [Al-Qasas 28 : 26]

Kesempurnaan pada kelayakan seseorang yang ingin diberi tugasan adalah gabung jalin yang kemas di antara integriti dan kompetensi. Bukan sahaja mempunyai kualiti akhlaq malah memiliki kemahiran, ilmu pengetahuan dan segala kekuatan yang diperlukan untuk sebuah tugasan.

Kita tidak mahu gerakan Islam dan barisan saf perjuangan Islam dipenuhi dengan longgokan sisa manusia yang tidak berkualiti. Membiarkan pencapaian masing-masing di dalam akademik pada tahap atas urat, adalah suatu pengkhianatan kepada ketinggian dan kemuliaan Islam.

KEPUTUSAN PEPERIKSAAN BUKAN SEGALANYA

Setuju. Saya setuju 100%.

Sebab itu saya tidak pernah mengajak kita mengukur kecemerlangan hanya berpandukan keputusan peperiksaan. Ada banyak faktor yang mempengaruhi keputusan peperiksaan, biar pun selalunya ia berpihak kepada yang tekun berusaha.

Kecemerlangan yang diperlukan ialah pada komitmen pelajar yang da’ie, menempuh proses pembelajaran, dan bukan hanya berorientasikan output. Maksud saya, sama ada seorang pelajar itu hadir ke kelas, mengikuti kuliah, membuat kajian, menulis assignmentitulah sebenar-benarnya penentu kecemerlangan. Segala proses itu penting kerana ia merupakan latihan sebenar kepada pemikiran dan daya ilmiah seorang pelajar. Di dalam kelaslah dia belajar berfikiran kritis, belajar bertemu dengan pandangan-pandangan yang berbeza, belajar bersoal jawab, belajar bertanya dan belajar menjawab… iaitu segala-galanya yang di kemudian hari menjadi asas terpenting untuk memimpin dan menerajui masyarakat.

Dan sudah semestinya, jika kelas dihadiri, kajian dibuat, menulis assignment diselesaikan, sedikit sebanyak ia akan menghasilkan natijah yang bagus di akhir musim peperiksaan.

Tetapi kalau kita berhasil menjawab keputusan peperiksaan hanya kerana ‘bernasib baik’ apabila soalan dihafal secara last minute, tetapi tidak ke kelas, tidak mengikuti PROSES pembelajaran, maka segala-galanya tidak ke mana. Lantas segenggam ijazah pun belum tentu ada nilainya!

Pendakwah yang mengkhianati proses pembelajaran semasa di alam menara gading, mereka amat berpotensi untuk masuk ke masyarakat dengan kualiti kepimpinan yang lemah… ekoran pemikiran tumpul yang tidak diasah semasa di alam belajar!

AKIBAT LEMAH AKADEMIK

Kadang-kadang kita menganggap akademik hanya sebagai wasilah. Sekadar tiket untuk memenangi kepercayaan masyarakat. Seumpama lesen.

Tetapi kita sering lupa, lemahnya penguasaan diri terhadap ilmu-ilmu di kelas akan memberikan implikasi yang buruk di masa hadapan… bukan hanya semasa alam pekerjaan bahkan boleh melarat hingga ke Akhirat.

Syariatullah

Pelajar pengajian Islam yang tidak menguasai pengajiannya akibat lemah tahap pembelajaran akan terdedah kepada jenayah di masa depan.

“Ustaz, apa hukumnya zakat KWSP?”, tanya seorang jemaah di surau.

“Alamak… itulah benda yang pensyarah bincangkan tapi aku tak pergi kelas masa tu!” rungut si ustaz di dalam hatinya.

“Err… saya rasa tak payah kot!”, jawab si ustaz ala-ala mujtahid.

Tidakkah perbuatan itu suatu pengkhianatan? Memberikan panduan muamalat yang salah kepada masyarakat, mengingkari Syariat Allah SWT lantaran kecuaian dirinya sendiri semasa di alam pembelajaran. Semasa belajar sudah biasa tak buat homework, bila berceramah pun tak buat homework.

Itu jenayah terhadap Syariatullah.

Sunnatullah

“Err, pesakit diabetik ni nak suntik 1 unit atau 10 unit atau 100 unit insulin ya?”, seorang doktor muda berteka-teki di dalam dirinya.

Akibat kemalasannya terhadap kelas pengajian, atau belajar secara ala kadar, beliau menyuntik pesakitnya dengan 100 unit insulin sedangkan peraturan tubuh badan yang ditentukan Allah SWT hanyalah pada kadar 6 ke 10 unit.

Pesakit mati mengejut akibat hipoglesimik.

Berdosa atau tidak? Jenayah atau tidak?

Dosa terbit bukan hanya kerana melanggar hukum Syariat tetapi juga hukum Sains. Seorang ustaz yang tidak berkompetensi, sama sahaja dengan seorang doktor, jurutera, atau apa sahaja pekerjaan profesional yang tidak berkompetensi.

Mencetus mudarat..

Maka ala kadar dalam menguasai bidang pengajian masing-masing bukan sekadar masalah sikap yang biasa. Ia mampu membunuh!

Ke mana anda mahu membawa dakwah jika duduk di tengah masyarakat sebagai ustaz yang tiada amanah ilmiah atau doktor yang tiada amanah yang sama?

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video
‘Berdosa’ mengabaikan Bahasa Inggeris?

ALLAH MESTI TOLONG

Akhirnya sampai kita kepada alasan paling biasa.

Kita manusia biasa, tetapi sering mengharapkan benda-benda yang luar biasa.

“Kalau kita tolong agama Allah, mesti Allah akan tolong kita!”, yakin benar seorang aktivis dakwah kampus berkata begitu.

Cuba perhatikan firman Allah SWT:


“Dan bertaqwalah kamu kepada Allah nescaya Allah akan mengajar kamu. Dan Allah itu Maha Berilmu terhadap segala sesuatu” [Al-Baqarah 2: 282]

Allah SWT berjanji akan membantu.

Tetapi syarat asasnya adalah TAQWA.

TAQWA itu adalah kepatuhan yang menyeluruh terhadap peraturan Allah SWT… meliputi Syariatullah dan Sunnatullah. Ia telah pun saya jelaskan dengan panjang lebar semasa memperkatakan tentang kualiti Muslim yang mesti bukan sahaja SYARIATIC (komited dengan Syariatullah) malah SCIENTIFIC (komited dengan Sunnatullah).

Jika kita baca sejarah perjuangan Rasulullah SAW, baginda tidak pernah mengambil jalan mudah memperalatkan statusnya sebagai seorang Rasul dan pejuang kebenaran untuk melengah-lengahkan persediaan. Tidak pernah baginda berkata “kalau Allah yang perintahkan aku berjuang, mesti Allah akan tolong menangkan aku!” Tidak sama sekali.

Biar pun sehimpun janji dikurniakan Allah bahawa kebenaran akan mengalahkan kebatilan, Baginda SAW sentiasa mengambil asbab kemenangan secara optimum.

Jika dianalisa peristiwa Hijrah, Baginda SAW telah mengatur sehebat-hebat strategi dan persiapakan untuk menjayakannya. Begitu juga dalam perang-perang yang lain. Strategi yang pada hari ini layak digelar sebagai SAINS KETENTERAAN.

Termasuk juga dalam soal pentadbiran, pengurusan dan kerja seharian. Baginda SAW tidak pernah memalaskan diri dalam ikhtiar dan usaha hanya kerana keyakinan bahawa “Allah bersama kita!”.


Gambar hiasan

Tetapi aktivis dakwah hari ini ramai yang mudah tersasar.

Mereka tanpa segan silu dan malu, merengek-rengek meminta kemenangan sedangkan ikhtiarnya tidak seberapa. Hanya kerana Allah menjanjikan kemenangan bagi pihak yang memperjuangkan kebenaran, mereka melengahkan usaha, tidak seperti orang tidak berTuhan yang tiada janji kemenangan! Pejuang kebatilan melakukan sepenuh daya upaya mereka untuk perjuangan mereka… kesungguhan yang sepatutnya menjadi isi dan kulit manusia berTuhan seperti kita.

BERLATIH MENGURUSKAN REALITI

Sesungguhnya aktivis dakwah di kampus yang gagal menguruskan pengajian di samping tugasan dakwah… mungkin bakal menjadi aktivis yang turut gagal apabila keluar dari kampus.

Tahun 2 pengajian jauh lebih sibuk dari tahun 1.

Tahun akhir jauh lebih sibuk dari tahun-tahun yang sebelumnya.

Bekerja sebelum pengesahan jawatan jauh lebih sibuk dari tahun akhir pengajian.

Bekerja selepas pengesahan jawatan akan disibukkan pula dengan alam berumahtangga. Dari satu emak satu bapa, menjadi dua emak dua bapa. Dari satu kelompok sepupu menjadi dua kelompok sepupu. Dari 5 jemputan kenduri semasa cuti bertambah menjadi 10… semua itu akan berterusan.

Tatkala komitmen semakin reda, jantung pula sudah lemah, darah sudah bertekanan tinggi, urat dan sendi sudah tidak sihat lagi.

TAMRIN DISIPLIN

Sesungguhnya keupayaan seorang pelajar menguruskan akademiknya adalah TAMRIN yang paling penting untuk menghasilkan kualiti pengurusan realiti yang diperlukan apabila pelajar ini meninggalkan alam pengajian.

TAMRIN itu adalah TAMRIN DISIPLIN. Latihan mendisiplinkan diri iaitu berusaha untuk mengawal diri agar komited melakukan perkara yang kita tidak suka, demi meraih apa yang kita suka, suatu hari nanti. Di samping beroleh keseronokan sebagai momentum di dalam dakwah, jangan lupa bahawa ada perkara tidak seronok yang perlu kita pelihara sebaiknya.


“Kamu diwajibkan berperang sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya” [Al-Baqarah 2: 216]

Mungkin di alam TAMRIN akademik, bilik kuliah adalah medan perang yang kamu benci… padahal ia ditentukan Allah sebagai KEBAIKAN buat dirimu.

Berdisiplinlah!

p/s: pelajar yang enggan memikul amanah dakwah dengan alasan kesibukan akademik juga harus banyak berkoreksi dan memuhasabah diri…

artikel di'copypaste & edit' dari ABU SAIF @ www.saifulislam.com