Sunday, August 31, 2008

Salam Ramadhan...


Assalamualaikum wbt..

  • Alhamdulillah Allah masih panjangkan umur untuk akhirnya bertemu dengan bulan Ramadhan kali ini.

  • Semoga sempat mengambil peluang beribadah sebaik & sebanyak mungkin sehingga ke hari terakhir Ramadhan.

  • Semoga Ramadhan kali ini lebih dihayati dan menjadi medan untuk ana belajar istiqamah dan mengawal diri yang serba serbi 'tak terkawal' sebelum ini.

  • Sikap gemar membeli-belah antara perkara yang perlu dikawal..biarlah 'excitement' mengejar pahala Ramadhan melampaui 'excitement' yang seringkali melanda 'shopaholic' seperti ana..huu~

  • Sedih & terkilan tatkala melihat kehadiran Ramadhan tidak disambut sewajarnya sebaliknya 'dimeriahkan' dengan pelbagai konsert melalaikan.

  • 1 Ramadhan tidak lagi menjadi tarikh yang dinantikan bagi rata -rata masyarakat Islam Malaysia..

  • 1 Ramadhan hanya dilihat sebagai tarikh bermulanya hari menahan lapar & dahaga...

  • Mungkin 1 September lebih diberi perhatian memandangkan ia merupakan hari terakhir Megasale.

  • Tawaran diskaun harga barangan lebih lumayan di mata mereka berbanding tawaran hebat yang dijanjikan Allah swt.

Kepada keluarga,saudara, sahabat , kenalan dan sesiapa sahaja yang mengenali insan kerdil bernama Nadiah Zainal Abidin.. from the bottom of my heart.. minta maaf andai ada silap & salah, terasa hati & sebagainya..(Sekiranya ada perkara yang masih belum selesai antara kita, silalah approach ana personally)


Akhirul kalam..Selamat meyambut kedatangan Ramadhan & semoga kita berjaya menjalani tarbiyyah dengan tekun & sabar serta memperoleh ijazah taqwa..InsyaAllah..



Niat Puasa :

نـَوَيْتُ صَوْمَ غـَدٍ عَـنْ ا َدَاءِ فـَرْض ِ شـَهْرِ رَمـَضَانَ هـَذِهِ السَّـنـَةِ لِلـَّهِ تـَعَالىَ
“Sahaja aku berpuasa esok hari menunaikan Fardhu Ramadhan tahun ini kerana Allah Ta’ala.."

Thursday, August 28, 2008

Gegak Gempita GEMARAK

Para pelajar yang bakal ke luar negara bersama MB

Berita GEMARAK
Khamis, 28 Ogos - Sebuah majlis penghargaan telah diadakan buat julung kalinya di Bangunan Perak Darul Ridzuan bagi meraikan anak - anak Perak yang bakal melanjutkan pelajaran ke United Kingdom atau Republik of Ireland. Majlis yang dihadiri lebih 50 orang tersebut merupakan suatu inisiatif Generasi Ilmuan Perak atau lebih dikenali sebagai GEMARAK sebagai suatu platform untuk memperkenalkan GEMARAK kepada umum sekaligus menjadi medan penghargaan Kerajaan Negeri Perak kepada pelajar - pelajar terbabit. Selain itu, majlis juga menyaksikan penyampaian permohonan Dana berjumlah RM50,000 daripada wakil Presiden GEMARAK kepada kerajaan Negeri Perak bagi memastikan kelangsungan dan kelancaran program- program GEMARAK yang bakal diadakan. Menteri Besar Perak, YB Dato' Seri Ir. Haji Mohammad Nizar Jamaludin telah diberi penghormatan untuk menyampaikan amanat kepada para pelajar yang bakal melanjutkan pelajaran ke universiti masing - masing di samping menyampaikan sijil penghargaan kepada mereka. Beliau juga meyatakan kesudian untuk meluluskan separuh daripada sumbangan dana iaitu sebanyak RM 25,000 kepada GEMARAK . Majlis diakhiri dengan sesi fotografi bersama MB Perak dan jamuan bufet makan tengahari.


Hello Bluegy,

I was one of the seniors attending this 'Majlis Penghargaan bersama MB Perak' yesterday. I must say that I was looking forward to meet the MB and given the opportunity to meet and listening to his speech 'live' was absolutely incredible & amazing.

Although I have never liked to listen to 'sweet talks' by most politicians before, but listening to YB Haji Nizar was an experience that amazes me. I am not being biased to any political party, but personally, YB Dato Seri Ir. Haji Nizar is an outstanding person and a good MB for 'rakyat Perak'.

Speaking fluently in English & Malay (not to mention Tamil & Cantonese too) , his speech that day really kept me captivated. The main reason was because his ability to give out Quranic verses and relates them along with his speech. He is one example of 'Mukmin Professional and he portrayed it successfully.

It was good to know that GEMARAK will be given RM25,000 but still, I really hope & pray that the money will be managed wisely as we are using the rakyat' s money.


tangan statik merakam video~

Last but not least, below are the recordings of the speech given by MB yesterday.
(xsempat sampai habis sebab memory card dah full)

video

“…Mereka-mereka yang meraikan dan memenuhi tuntuan beriman ,mereka - mereka yang meraikan dan memenuhi tuntutan untuk berhijrah , dan mereka yang berusaha dan bergerak ke jalan Allah , Maka dikurniakan Allah bagi mereka itu rahmat, pengampunan dan belas kasihan…”

video

video

“…telah dipilih di kalangan rakyat negeri Perak..sesampainya di sana perlu menghilangkan kerisauan dalam hati ibu bapa..untuk menghilangkan rasa bimbang..dengan kebimbangan itulah GEMARAK ditubuhkan…”

video

“...didedahkan dengan suasana yang tidak sempurna…besar kemungkinan 3 -4 years in UK, you are going to have a life that u probably going to regret to a certain extent…"

video

video

“...You can find the best knowledgeable people in the UK and you can find the worst criminal in the UK..it is entirely up to you...”

video

video

“…bila mereka tidak merapatkan diri dalam persatuan – persatuan yang mngemudinya...mereka jadi orang yang tidak mempedulikan apa yang berlaku pada masyarakat..apa yang dia peduli adalah diri sendiri..ada gaji besar, ada rumah banglo, ada kereta, ada isteri, ada anak2…”


video

Tuesday, August 26, 2008

My Mesir Experience - Episode 2

bendera negara Mesir




Date : 11 Jun 2008
Venue : Lapangan terbang Cairo
Time : approx. 4 am


Sesampainya kami di lapangan terbang Cairo, kami disambut oleh seorang ustaz. Memandangkan waktu Subuh hampir masuk, kami bergegas mengangkat beg berat kami menaiki bus transit menuju tempat letak kereta.

Di situ, kami diberitahu oleh Ustaz bahawa kami perlu menunggu pemandu van pelancong kami kerana pak cik drebar kami atau lebih mesra dengan panggilan 'Amu' (In Malay, maksudnya 'pakcik' ) pergi solat berjemaah di masjid..

Ustaz kata..Amu ni jenis yang sangat menjaga solat die..die akan solat di awal waktu..setiap waktu dia akan berjemaah di masjid..(tazkirah counter = 1)

Alhamdulillah..kagum juga kat Amu. Rasa bersyukur dapat pemandu van yang sebegitu walaupun kadangkala Amu seringkali menghilang tatkala azan dilaungkan..


Date : 11 Jun 2008
Venue : Van Amu
Time : approx. 4.30 am


Bila Amu sampai, kami dibawa menaiki Van standard muatan van pelancong..agak besar dan selesa. Jalan agak lengang memandangkan waktu Subuh dan buat kali pertama ana dapat menyaksikan Mesir ketika fajar. Rasa gembira dan bersyukur kerana selamat tiba dan dapat menjejakkan kaki ke bumi anbiya' ini.


Majority bila orang pergi Mesir mesti memperkatakan tentang 'teknik pemanduan' orang Mesir yang boleh dikatakan agak 'berani mati'.

Tapi personally , ana rasa ok je Amu ni bawa kereta. Agak 'adventurous'..malah ana kagum dengan 'skill' Amu dan pemandu-pemandu lain yang begitu cekap mengawal kereta tanpa menggunakan 'signal light' mahupun lampu isyarat. Haha..bukan calang-calang orang boleh memandu begini.





Date : 11 Jun 2008
Venue : Rumah Arab
Time : hampir terbit fajar


Kami akhirnya sampai ke penempatan kami. Dari luaran nampak seperti kawasan rumah flat. Menurut ustaz, kawasan ini adalah kawasan rasmi penempatan pelajar-pelajar Mesir. Setiap flat dikhaskan untuk setiap negeri. Dan rumah yang kami duduki adalah rumah Arab.
Sepatutnya kami ditempatkan di rumah tetamu Pahang, tetapi atas sebab tertentu, kami ditempatkan di rumah tetamu Arab.

Sebelum tu ustaz ada beritahu yang rumah kami tu tak cukup katil untuk semua orang, ada 5 katil ,kalau sewa 2 rumah boleh tetapi agak mahal nanti. Jadi ustaz cadangkan kami sewa satu rumah sahaja dan berkongsi katil. Tak apalah, lebih baik berjimat daripada membazir.

Namun, kejutan yang agak besar boleh ana katakan bagi kami dari Dublin pabila melihat rumah tetamu tersebut. Bila masuk rumah tersebut, kami nampak ruang tamu nya yang terhias indah dan siap dengan sofa cantik. Diterangi lampu 'chandelier' yang berkilau bab berlian.. agak hyperbola di sini..

Memandangkan kami di Dublin ni sudah biasa dengan rumah yang simple, sempit dan tidaklah berhias indah..lebih2 lagi pabila travel, sememangnya tempah persinggahan hanyalah 'budget hotel' atau 'backpackers inn' yang ala-ala kadar....

Maka agak 'excited' juga la.. tatkala melangkah masuk ke rumah tersebut...Personally, ana menjangkakan rumah yang biasa2 je..macam rumah sewa biasa..tapi tak sangka rumah yang kami sewa ni bukan sembarangan rumah..tetapi memang khas untuk para tetamu.

Sememangnya rumah tersebut sangat selesa cuma mungkin sedikit 'panas' tambahan kami yang baru sampai dari negara yang 24 hour sejuk je kan..
Malah, ana agak looking forward untuk merasa bahang kepanasan Mesir..at least bila sampai Malaysia..bahang Malaysia tu kira 'no hal' la..

Setelah settle down, kami solat Subuh berjemaah memandangkan waktu sudah hampir habis..
Oleh kerana agak keletihan dek menaiki flight..ana dan Xati akhirnya syahid sehingga terlepas sesi taaruf & tazkirah bersama 'tour guide' ustaz kami.

Namun, ana sempat juga bertanyakan sedikit intipati sesi tersebut dan antara yang ana ingat ialah..Ustaz tersebut menerangkan bahawa adalah 'haram' bagi kami ni.. perempuan - perempuan yang masih anak dara bermusafir tanpa mahram kami. Maka, kami hendaklah berniat bahawa musafir kami ke Mesir ini adalah untuk menuntut ilmu. Itupun hukumnya baru jatuh 'harus'.. huhu..( tazkirah counter : 2)


Ana pernah dengar juga tentang isu 'wanita bermusafir' ni..samalah macam ana yang bermusafir ke Ireland demi menuntut ilmu..dan ana kadang2 terfikir juga dengan trend student2 overseas ni..especially UK & Eire yang setiap kali ada holiday panjang..akan bertebaran di muka bumi..melancong ke sana sini..di bumi Europe terutamanya..ada pula yang ambil kesempatan 'berbulan madu' bersama boyfriend & girlfriend..*sigh*
Ada yang buat mix-trip..girls & guys...namun kebanyakannya membuat 'all girls' atau 'all boys' trip..

Ana bukan 'against the idea ' of student travel2 nie..malah ana menyambut baik usaha kakak2/ abang2 senior yang menjadikan medium travel ni sebagai medan menjalin ukhuwwah dengan adik2 baru.

Trip rumah 314 to belfast..kenangan manis bersama ahli rumah kami.

Trip pertama kami berjaya memupuk ukhuwwah yang lebih erat antara senior & junior.




Ana sendiri pun gemar travel2 nie...tapi sayang sebab belum berkesempatan lagi ke negara2 Europe.. Namun begitu, perkara ini bukanlah 'main concern' ana ....

Terdapat beberapa perkara yang seringkali menerjah ke minda ana dan kadangkala membuat hati ana gusar adalah trend student perempuan (termasuk diri ana) yang suka travel ni..iaitu...

Pertama,

***************to be continued********************

Monday, August 25, 2008

Menanti Ramadhan tiba...



countdown to Ramadhan : 5 days to go...


" Ya Allah..Kurniakanlah hambaMu ini kesempatan & umur yang panjang agar Ramadhan kali ini sempat menyapaku..Ku mengharapkan RahmatMu...MaghfirahMu...dan pelepasan dari azab api NerakaMu...amin."

Friday, August 22, 2008

Me vs Thick books - Part 2 continues..

Dear Bluegy ,

I have been reading this book ; Wang, Anda & Islam for quite a while but until now, I haven't been able to finish reading it. The truth is, I stopped reading this book. There are just too many distractions right now.


This book is interesting.The problem was me. I had difficulty understanding its content..plus the confusing 'non-medical' terms used along with Arabic words..It took me quite some time to actually digest the information & understand some of the concepts mentioned in this book.

But honestly, the main reason why reading this book was so hard & stressful for me...because when I realized how much 'haram', 'riba' & 'syubhah' elements in me & my family daily Muamalat & matters related to money...I felt really guilty for not knowing much about all these & sinful for ignoring & not taking extra effort to look for the 'Islamic' way of managing your money & know about the 'hukum's involve in Banking and other stuffs related to handling your money for eg. Loans, credit card, money exchange,online shopping & many more.Especially when living overseas doesn't give you much option for an alternative Islamic bank.You just need to know how to handle them according to Islam. So, by knowing all these through your reading, you can't just ignore & pretend not to know and then continue with your old ignorant life.

Now, after knowing all these.. I have to be really careful in handling my money , in my daily Muamalat as well as in my Banking related-stuffs. No wonder people say that Ignorance is Bliss. BUT, by ignoring and being 'jahil' about all these 'hukum' and choosing not to seek/equip yourself with the necessary knowledge about 'MONEY & ISLAM' should never be acceptable. What's more unacceptable is by giving excuses such as 'i'm too busy' or 'i'm a medical student..these stuffs are not related to me' ..or 'this is too hard for me to understand..i give up!' . I hope I will never be giving any of these excuses..although sometime reading similar books like this demands too much from my brain.. To THINK & ANALYSE ..which I find lacking in youth nowadays including ME . =(


I forced myself to read similar books like this as I don't want to continue being 'jahil' in issues/matters in Islam..We have always wanted and prayed hard to achieve Taqwa. As mentioned by one of the caliphs, Taqwa is similar to walking carefully down a path full of thorns. You would be fully alert and be aware of your steps lest the thorns should hurt you. By equipping myself with the necessary knowledge, I shall know whether my actions are right from the Islamic perspective. This is my way of being careful in whatever I do in life. Therefore, I need to have the knowledge first so that I know what's permitted in Islam and what's not.

Hence, reading no longer becomes an option for me, it is now a MUST. My knowledge about Islam is somehow like the tip of the iceberg..I have a whole lot more down there to discover. Did I tell you Bluegy~ about an Ustaz from Mesir..he invited me for a discussion about issues in Islam & Syariah? Gosh! I was like ..WHAT!? How shall I discuss about something that I'm not even good at? It was frustrating to decline his offer at that time because of my own shortcomings. InsyaAllah I will try my best to seek & gain as much knowledge as I can. I don't want to be just another typical medical student..or doctor. Never want to give excuses, as I know excuses like I mentioned above will never ever be accepted when you are being asked by Allah..

So Bluegy,

Since Merdeka Day is just around the corner, I have started reading this book--> Ulama' Dalam Sorotan Perjuangan Kemerdekaan .

Who actually fought for Islam & Independence? Why were Tok Janggut & Abdul Rahman Limbong so determined to fight the British? Hope I'll find the answers in this book & hope to finish reading by Merdeka Day~ chaiyo!

***********(to be continued..)***********

Me vs Thick Books - part 1

Dear Bluegy,

Finally found a name for u~ weird name huh? heyy..if you pronounce it with a smile on your face..it does sound cute. Trust me! if u don't , then juz try it for urself..SMILE~ & say Blue-Gy..!

Ok dokie..back to our topic..what's with the thick books? (read : thick = more than 10 pages. this is my standard..too bad..)

I never knew I had trouble with reading books , especially thick books..Especially THICK, SERIOUS; NON -fiction books ..but this horrible fact came smashing right in front of my face when all my friends..I mean...ALL my friends start talking about books they have read..especially the 'you-know-what' book..with the 'you-know-who' boy wizard in it~ ( u should be able to guess the name by now)..so when I realized the fact that I don't read as much as I do when I was in Tadika..YES! tadika..so I counted back the number of books I have read excluding my academic books..since Form 4 until my final year in KMB..I hardly even remembered~ it was almost none! Maybe there were 2 or 3..but seriously I can't hardly remember.

To all Harry Porter fans out there, I apologized for having to write this and let the whole world know that..I have never ever read any of those 'popular' Harry Porter books..I'm not kidding..I've never even flipped thru that books in my entire life..OK I'm exaggerating~..maybe once or twice..=P It's not that I don't enjoy reading..I love to read..but I juz don't want to read that book..I have my own reason which I'm not telling..only those who asked will know why~

But NOW, I do realized that I HAVE TO READ..I NEED TO..I have to force myself to do so..
Iqra'! Iqra'!
Allah command our Prophet to read ..so..that will also apply to us, umat Nabi Muhammad..
so who am I to deny and ignore the need to read?
Alhamdulillah, I finally found the motivation to start reading again BUT, this time , I will concentrate on reading the non - fiction books. Since I am not the 'reading-type' person or 'ulat buku'..whatever u call it..I have to really choose what books should I read.
The Quran, plus the medical books that are compulsory for me to read..I have tonnes of other things to do..so I can't be wasting my time reading fiction books with no known benefit~ hehe

So Bluegy ...( don't forget to pronouce the name with a smile =)... )

I have bought loads of books..but I have only managed to finish one. Well, at least I kept my promise to finish reading at least ONE book during this summer holiday..hehe..Kudos to Ustaz Hasrizal for writing such a good book--> Aku Terima Nikahnya ..

I didn't bought that book juz for myself though..I want my sister & my brother to read it..and hopefully their boyfriend & girlfriend get to read it too..I regard this as one way of my da'wah for them. Alhamdulillah, my sis has started reading that book.

Husna, CD & doa harian yang tidak diamalkan~

Minggu lepas, ana tolong jaga anak orang..ada juga orang lain tolong sama..so kira ana concentrate kat sorg budak je la..nama die Husna..comel..baru 5 tahun..tapi petah n friendly..mula2 nampak ana main lego ngan kwan die..ana ajak..tapi die malu2..xnak join..tapi skali ana umpan letak lego depan mata..baru la die mula nak mesra n main sama2..honestly..ana sendiri pun xpernah main lego.pegang pun mcm tak pernah je masa kecik2 dulu..so, excited la gak main ngn budak2 tu..hehe

Dah lama tak main ngn budak2 , rasa best plak..if dulu kena tunggu raya..balik kg baru dpt layan anak2 saudara main..sampai kena berlakon jadi power rangers merah main ngn diorang.. ana mmg sepupu favaourite diorg la.sampai mak ana pun pelik nape la budak2 suka kt ana...ntahla..sbb ana pun perangai cm budak2 gak kot..bolehlah geng~

Back to crite adik Husna tadi..lepas main lego~ adik Husna ni ajak tgk CD..die kate mak die beli CD..tak igt tajuk CD..tapi basically tentang doa2 harian yang dibuat cerita dan lagu...so ana pun pasangla CD tu..keluarla gambar kartun..ala ala majalah AnaMuslim @ majalah Asuh..siap ada lagu khas lagi. Mula2 tajuk cerita die 'Akibat Tidak Membaca Doa Tidur'..dlam cite kartun tu..budak laki ni lupa baca doa tidur..pastu dtgla 2 ekor setan kecik..mcm baby rupa tapi ada ekor..masa nk azan Subuh, setan2 kecik ni pun tutupla telinga & mata budak laki ni..siap nak kencing kat telinga die...akhirnya budak laki tu solat Subuh lambat..huhu..ana tyme tgk cite tu mmg kena btg hidung juga la..walaupun baca doa tidur~ Subuh selalu susah nk bangun bila kt Msia nie..rasa betapa lemah & berdosa bila tunduk pada godaan syaitan utk terus tidur..dalam Quran pun da mention tentang syaitan yang datang dari depan,belakang, kiri dan kanan..dat's Y sgt penting utk kita berdoa dalam apa jua pekerjaan/urusan kita...hmm..tyme tu ana rasa bersyukur sebab dapat peringatan walaupun dari CD cerita kanak2 je..

Cerita kedua pulak ' Doa Masuk Tandas'..2 ekor syaitan kecik ni berubah bentuk jadi gayung & sabun. Tujuan supaya sabun & air yang sepatutnya membersihkan badan sebaliknya akan hanya dikotorkan dengan ludah syaitan. Adik Husna excited bila budak dalam cerita tu baca doa masuk tandas, kemudian setan2 kecik tu menjerit kepanasan dan akhirnya lari lintang pukang..Kelakar juga bile tengok..tapi bila ana fikir..selama ni ana 'take for granted' ket bila baca doa2 harian nie..bile kite tak nampak betapa 'power'nya doa yang dibaca dalam menjauhi syaitan..kite tak menghayati betul2 doa2 tu sendiri..
Bila fikir balik, sesungguhnya kita sedang memohon perlindungan dari Allah menentang musuh no. 1 anak Adam..tapi bila kita lalai & lupa yang syaitan sentiasa around 24 hours sekeliling kita.. sebabtu lah kita kadang2 terlupa nak baca Doa2 yang dah belajar sejak kecil lagi.. setakat dihafal ketika kecil..bila dah besar..perkara yang paling simple ini tidak diamalkan sepenuhnya..

Banyak lagi cerita dalam CD tu..basically semuanya tentang doa2 harian cthnya...Doa Makan, Doa tgk Cermin, Doa memakai baju, Bangun tidur, Keluar tandas etc..Since Husna ni dah banyak kali tgk CD ni, ana test juga soh die baca doa2 tadi..hehe..Alhamdulillah..bagus Husna ni..walaupun ada lupa2 cket at least die dah didedahkan dengan ilmu tentang agama sejak kecil. Bukan sebarangan CD ataupun program TV yang diberi tengok oleh ibu Husna nie.
Tapi sedih & geram dengan sikap ibu bapa yang sedari kecil membiarkan anak2 dididik oleh 'TV'. Kecik2 bukan menghafal doa /Quran, tapi menghafal lagu artis..lagu yang kebnyakan mmg tidak sesuai untuk kanak2..manala tak rosak minda diorg nie..asyik berhibur jer..kalau tgk iklan lagu TV3..sakit mata tgk budak2 kecik berjoget menari depan TV mcm gaya artis..aduss..apakah?

Bila tgk TV, hiburan berlambak..cerita drama ..semua nye cite2 hantu/misteri/org kaya berebut harta etc.. yang disajikan.camne la minda nak berkembang..dahla duduk rumah malas nk baca buku..tgk TV..byk cite merepek je..kalau nk cite pasal bab ni..kena buat post baru la nampaknya~

Apapun, alhamdulillah Allah still loves me..ada hikmah juga tolong jaga budak2 tue..at least dapat juga 'tazkirah' walau dalam bentuk apa skalipun..takkan nak biar kena kencing dan berselimutkan kulit khinzir setiap pagi?? Naudzubillah~ bila ana bayangkan syaitan nk wat camtu, automatik trus bangun..huuhuu..xmau~

Ya Allah, kurniakan lah hambaMu yang hina & lemah ini kekuatan & kesabaran untuk terus istiqamah dalam menjalani ibadahMu..Lindungilah aku dari tipu daya dan godaan syaitan..dan Jauhkan lah aku dari azab api nerakaMu..amin.

my Mesir experience..(episode 1)

Salam blog..(mcm bley jawab jer bg salam nie..hehe)

1st of all, sorry coz xde nama nk bg lg..tgkla nanti camne ek..

seperti yg dijanjikan..(did i?)..nk cerita my experiences selama..hhm..brape hari ek..lupe plak..rasanya 9 hari kot..10jun til 18jun.. 9 days in Egypt..seriously blog..best sgt..walaupun pelbagai ujian & musibah yg melanda..Egypt tetap di hati..and I pray that Allah akan panjangkan umur so dat ana boleh menapak kan kaki di bumi anbiyya & para auliya' again...and again..insyaAllah~

So..to make it easier..kita cerita ikut kronologi la eh.. but b4 dat ..let's juz take a peek @ who were on the trip with me too..

Number 1 : Kak Mahirah 4th year RCSI
Number 2 : Kak Asriah 4 th year RCSI
Number 3 : Kak Mardiana 2nd year RCSI
Number 4 : Kak Hidayah 2nd year RCSI
Number 5 : Kak Fara Dilla 2nd year RCSI
Number 6 : Kak Jannah 2nd year RCSI
Number 7 : Izzati Rosli 1st year RCSI


basically, sumenye budak2 RCSI..ala ala trip RC gurls2egypt gitu! tyme ni la ukhuwwah yang dibina akan bertambah rapat & mesra~

we took two flights..transit kat Frankfurt airport for 3 -4 hours before finally
arriving at Cairo in the wee hours~

venue : Frankfut Airport, Germany
date : 10th June 2008
time : -not available-



ni tgh boring2 tunggu kt Frankfurt airport..sempat lagi buka laptop~




two thumbs up! for Frankfurt Airport's beautiful prayer room..no kidding ppl..surau baru ni tau ..
to those yg still dunno that this airport has a prayer room..well, look at these pics ya!

venue : Prayer room @ Frankfurt Airport
date : 10th june 2008
time : Asar prayer time


pelik betul nama 'surau' dalam bahasa German~

nice!



guess wut?...we found fried rice here in Frankfurt~


venue : an expensive Thai Restaurant
date : 10th june 2008
time : 'perut lapar' time

























nasi goreng seafood~ segala seafood ada..sedap~ harga pun sedap gak laa...
12++ euro = rm 60 tuhhh! lapar punya pasal.. LAYANNN~


venue : Skyline train
date : 10th june 2008
time : 'almost-boarding' time


Skyline ni tgh bergerak laju tau~


isk..isk..ni mcm dh jadi trip to Frankfurt airport jerr.. =P

***end of episode 1***

huhu..newayzz..gonna add sum more later ~ dis tyme i promise there will be pics of Egypt..and insyaAllah there will be loads of them!

Alhamdulillah..wa syukurlillah..

Dear blog,

Alhamdulillah..akhirnya Allah sembuhkan juga penyakit AGE nie..syukur sangat.. menahan kesakitan dan sedih melihat keadaan diri yg pucat, tak bermaya n cengkung je...can't believe i actually lost 4 kilos..huhu..patutla mama kate badan mcm mengecut..bila dah sihat sikit..n fikir balik..ada orang dapat sakit kronik..tak baik2 pun..ni baru kena ujian sikit..dh merengek-rengek..astaghfirullah...

Tapi setiap kesihatan & kenikmatan tubuh badan yg sempurna & sihat serta bebas dari kemudaratan ada sebabnya..setiap tulang2 & tenaga yang dipinjamkan kpda kita ada sebabnya..so, bila dah sihat ni..it is now tyme to get back to work. B4 dis, byk kerja bertangguh, xlarat nk buat n selesaikan..semuanya terpaksa hold on dlu..
Now, dh ada tenaga, masa & harta(?) ..so i have to stop giving excuses..jgn timbul rasa utk futur dlm medan dakwah nie..
InsyaAllah..ya Allah..berilahku kekuatan..

Now, this is the list of my tasks!..teringat kata-kata ustaz ni masa kat mesir haritu..ooppss..lupe plak nk cite..i went to Egypt..masyaAllah..xdpt gambarkan best sangat...insyaAllah ade masa..akan kongsi juga dlm blog nie..juz need some extra tyme to do that..for the tyme being..i have other important things to do.

Oh ya..ustaz tu ckp..rasanya mcm ada mention dlm Quran juga kot..xtahula..so xberani nk ckp...

Kalau kita permudahkan urusan orang lain, insyaAllah Allah akan permudahkan urusan kita...

so, bila rasa penat & down utk teruskan dgn kerja2 nie..igt balik je la..why am i doing this? for whom am i doing this?
Ana nk blajar ikhlaskan hati & niat..susah juga rasanya..mcm mane la nk tahu hati ni dh benar2 ikhlas..tiada langsung rasa riak,ujub or bangga diri ...semoga Allah tunjukkan kan ku jalan yg benar & Engkau redhai..

Back to my list of tasks.

1) Artikel - must finish it by tomorrow..insyaAllah
2) Borang - must submit it by tomorrow..insyaAllah
3) Reply & update database ..by tomorrow insyaAllah
4) read nazi's email to discuss about IRP slot in KEM..insyaAllah by tomorrow
5)Contact Izzah..must do tomorrow insyaAllah..
6) Submit more than 10 recipes..tomorrow also..insyaAllah
7) Discuss about post-summer prog..dunno when..
8) Ask kak shud bout AJK Sponsor thingy..wut shud i do?
9) Ajk Promo FUIYO- havent' started yet
10)ada lg ke eh?

apapun, hopefully all these boleh settle by tomorrow..INSYAALLAH!